DELA

”Otroligt fegt att inte blåsa”

EUROPA LEAGUE, KVALOMGÅNG I, MATCH 2:2

IFK Mariehamn–Odds BK
1–1 (1-0)
(Odd vidare med sammanlagt 3–1 över två matcher)

FOTBOLL. IFK Mariehamn pressade Odd men fick nöja sig med en hedersam Europaförlust. Efteråt var IFK:arna upprörda på danske domaren Peter Kjaesgaard-Andersen.

–Jag var chockad över att han inte blåste straff, säger Brian Span.

 

IFK var pressat inför returmatchen mot Odds BK i Europa Leagues första kvalomgång. Norrmännen hade 2–0 att gå på från förra veckas möte i Skien, och ett bortamål på WHA skulle tvinga Mariehamn att göra fyra under torsdagskvällen.

Men det var IFK som satte fart på spelet under matchens inledning.

Efter tre minuter skickade Philip Mantilla in 1–0 på Gabriel Petrovics hörna och gav IFK en drömstart.

Odd tycktes skärrat av Grönvitts fartfyllda inledning; ett par minuter efter ledningsmålet rann Aleksei Kangaskolkka igenom det norska försvaret, men skottet var löst och gick rakt på Rossbach.

Sekunder därefter vädjade IFK:arna till Peter Kjaesgaard-Andersen om att Brian Span skulle haft straff när han kapades av vänsterbacken Lars-Kristian Eriksen, men den danske domaren vinkade avvärjande.

– Jag var helt säker på att domaren skulle blåsa straff. Jag tittade upp och var chockad över att varken han eller linjemannen reagerade, säger Brian Span.

Chanser för Orgill

IFK-anfallaren Dever Orgill fick också han en fin chans att öka på ledningen under den galna tiominutersperioden innan Odd kunde börja lugna ned spelet. Gästerna började få kontroll över händelserna efter en kvart, utan att skapa särskilt många chanser.

Den allra bästa kom dock efter en halvtimme när en långboll nådde Henrik Kjelsrud Johansen. Anfallarens avslut passerade Walter Viitala, men Albin Granlund räddade sin målvakts nolla och IFK:s 1–0-ledning var intakt i paus.

– Vi snackade i halvtidsvilan om att vi skulle fortsätta på den inslagna vägen, och sätta stopp för dem högre upp i banan än vi gjorde i Norge. Med lite flyt hade vi haft 2–0, säger målskytten Mantilla.

Nio minuter in i andra halvlek fick IFK en gyllene chans till att utjämna dubbelmötet när Dever Orgill kom fri. Chippen gick över en utrusande Rossbach, men också utanför Oddmålet.

Efter den högkaratiga grönvita chansen stod matchen och vägde i andra halvlek. Odd var nöjt med sin sammanlagda ledning och försiktigt i sina framstötar. IFK å sin sida var tvunget att jaga, men ovilligt att blotta sig för ett skickligt kontringslag.

Det krävdes en gnutta magi för att definitivt avgöra matchen, och Odd fick det genom inbytte nigerianen Bentley som drog in ett drömmål i krysset från distans med tolv minuter kvar av ordinarie tid.

Ridå, IFK.

”Riktigt surt”

Odds Ballklubb går vidare till EL:s andra kvalomgång där grekiskt motstånd väntar i form av PAS Giannina F.C. väntar – liksom 210 000 euro i prispengar från det Europeiska fotbollsförbunde Uefa.

– När de gör 1–1 med så lite kvar och vi måste göra tre känns det såklart som att det är över. Riktigt surt med tanke på de chanser vi skapar, säger Philip Mantilla.

IFK föll med sammanlagt 1–3 över två möten. Men den åländska Europainsatsen kan sammanfattas som en hedersam förlust, om än med en smula bitterhet direkt efter slutsignalen.

– Visst, vi är en liten klubb, men jag hoppas att någon ska våga ställa sig upp och fråga domaren hur han kan missa straffen på Brian. Sett över två matcher är Odd bättre än oss, men att han inte vågar blåsa i den situationen är så otroligt fegt, säger lagkaptenen Jani Lyyski.

Men när han valde att fokusera på det positiva i en heroisk kampinsats av IFK lyste det i Lyyskis ögon.

– Vi måste vara tillfreds med vad vi presterar, även om en hedersam förlust inte är mycket värd. Jag tror att det här ger oss mersmak; vi ska nog våga tro att vi får se IFK i Europa igen.

Grönvitt är utslaget ur Finska cupen och kan inte nå Europa League-spel den vägen i år. Men laget är tvåa i Veikkausligan och har ett fint utgångsläge när drygt halva serien återstår.

– Vi spelar med stort självförtroende. Jag ser inga hinder för det här laget. Vi går för en titel i år, såklart, säger Philip Mantilla.

Fotnot: Nyan nekades en kommentar från det danska domarteamet efter matchen.