DELA

Öspels-vd med bakom PAF Open

BEACHVOLLEYBOLL. Organisationen bakom PAF Open, som arrangerar en deltävling i världstouren i beachvolleyboll nästa sommar, har förstärkts med öspels-vd:n Terese Flöjt.
Från och med mitten av januari tillträder hon som assisterande projektledare.
– Det är lite omtumlande än, säger hon dagen efter att hon tacka ja.
Den så kallade advisergruppen bakom PAF Open höll i går sitt första möte på Arken. Alandia Top Shows vd Mikael Larsson, svenska volleybollförbundets generalsekreterare Bengt Wicksell, finska volleybollförbundets styrelsemedlem Hannu Vuola samt Ålands volleybollförbunds styrelsemedlem Torsten Wikstrand sitter med i gruppen tillsammans med föredragande Simon Dahl, projektledare inför touren på Åland 2007.
Vi har slagit fast mål och visioner för vad vi vill uppnå och pratat om drömmen om att etablera PAF Open. Vi vill att tävlingen blir en av Finland och Sveriges största idrottsevenemang i framtiden, säger Larsson.
Vid mötet presenterades den nyrekryterade assisterande projektledaren som fungerar som Dahls högra hand. Ny i organisationen från och med 15 januari är Terese Flöjt, som också är känd som vd för Åland Island Games 2009.
– Det är lite omtumlande än, jag har inte riktigt fått grepp om allt. Men nu handlar det om att titta noggrant på allt och se hur organisationen ska byggas upp, säger hon.

Förstående arbetsgivare
Swatch FIVB World Tour har en färdig handbok kring hur en tävling ska byggas upp, men de enskilda arrangörerna kan lägga sin egen prägel på tävlingen.
– Främst ska jag arbeta med den interna organisationen, som att rekrytera funktionärer.
Hur blir det att kombinera uppgiften med planeringen av öspelen?
– Jag har två arbetsgivare som är förstående och ser att man kan dra fördel av varandra, säger Flöjt.
Både det internationella och lokala Natwest Island Games ställer sig positivt.
– Vi är övertygade om att dessa evenemang kommer att stärka båda evenemangen och att arrangörerna har stort utbyte av varandra, säger ordförande Dick Ekström och fortsätter:
– Vi ser stora möjligheter till samordningsfördelar mellan de båda idrottsevenemangen och är säkra på att det här samarbetet gynnar båda parter och Åland som idrottsarrangör.

God respons
Viceordförande Torsten Wikstrand är av samma åsikt:
– Vi kan ta draghjälp av varandra.
Mikael Larsson är mycket nöjd med kombinationen Dahl/Flöjt som ledare för PAF Open.
– Det här är ett dreamteam. Nu har vi rätt förutsättningar för att nå våra mål och visioner.
Wicksell och Vuola har båda fått god respons inom sina respektive förbund.
– Jag är säker på att det här är en god idé och att den är genomförbar. Ser man på Norge, som genomfört det här på egen hand, har de genom åren tagit fram mycket duktiga spelare med hög status på världsrankingen. Även vi måste öka medvetandet över hur stort spelen är internationellt, säger Bengt Wicksell och fortsätter:
– Genomslaget har i mitt tycke inte varit tillräckligt stort tidigare, det här är en fantastisk möjlighet att ta sporten till våra breddgrader.

Juniorverksamhet
Även Hannu Vuola tror tävlingen är bra för framtiden.
– Vi har utvecklat vår FM-final stegvis hela tiden, och i år hade vi totalt 20.000 åskådare under dagarna i Helsingfors. Tidigare har vi inte haft så bra juniorer, men i dagsläget har vi 6-8 stycken som alla är strax över 20 år och som kan gå långt. Därför är det här verkligen en passlig tid för oss, säger han.
Nu är det dags för Dahl och Flöjt att rekrytera ytterligare personal. Totalt omfattar tävlingen 300 funktionärer med omkring sex personer som bär huvudansvar.
– Nu börjar allt ta sin form och bli tydligare, säger Simon Dahl.
PAF Open arrangeras 14-19 augusti nästa år, spelplatsen är ännu oklar.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax