DELA
Foto: Johan OrreEN AV VAR Öspelsdrottningen Marina Donner vann guld, silver och brons på Jersey.

Öspelen – karriärens räddning

BORDTENNIS. Innan hon flyttade till Åland visste hon inte vad Öspelen var.

Efter medaljsuccén på Jersey har mästerskapet förlängt hennes karriär.

– Hade jag inte haft Öspelen att sikta mot fanns det stor risk för att jag hade lagt av, säger Marina Donner.
Inför sommarens Öspelen träffade Nya Åland bordtennisessen Marina Donner och Johan Pettersson.

Ingressen avslutades ”tillsammans ger JP och MD Åland tredubbla guldchanser på Jersey”.

Det fanns anledning för optimismen: Pettersson hade sedan tidigare ett Öspelsguld i singel från 2009, och debutanten Donner hade spelat bordtennis på högsta nivå i Sverige i ett drygt decennium (senast för Malmö i elitserien). Dessutom kunde Åland för en gångs skull utmana i lagtävlingen efter att tidigare ha saknat en damspelare.

– Jag har rest mycket med pingisen men aldrig varit med om något så udda evenemang som det här, sa Marina Donner i intervjun som blev en del i Åland24:s dokumentärserie ”Vägen till Jersey”.

– Det är svårt att veta var jag står i konkurrensen, men vad jag förstår så fifinns det några enstaka riktigt bra spelare och resten är väl glada amatörer. Så jag tror nog att jag borde ha chansen att vinna om allt stämmer.

Tre medaljer

Den 3 juli var Marina Donner åländsk fanbärare på Jerseyspelens officiella avslutning. Och det fanns fog för utnämningen: Den 32-åriga läkaren tog Åland till brons i lagtävlingen, fick silver i singel och vann guld i dubbel i par med Johan Pettersson.

Tre månader efter den där guldglimrande veckan på den engelska kanalön påminns Öspelsdrottningen fortfarande om framgångarna.

– Det är ett enda stort glädjeämne att tänka tillbaka på Jersey. Fortfarande kommer folk fram och gratulerar mig. Öspelen har gett mig motivation att fortsätta med pingisen.

Så pass?

– Ja, jag tivdes inte jättebra i Malmö om jag ska vara helt ärlig. Det var sämre där jämfört med Taberg där jag hade en fantastisk tid. Men tack vare Öspelen fick jag ny motivation, och nu tänker jag inte lägga av förrän Gotland 2017, åtminstone.

Marina Donner har lämnat Malmö och elitserien för damer inför den här säsongen.

Numera gäller Kebnekaise BTK och division II – för herrar.

– Jag ser det som en kul utmaning att spela mot herrarna. Det är färre sammandrag och färre resor för mig än i elitserien. I fjol spelade de i Stockholmsserien i division I, men när jag skrivit på insåg jag att de åkt ner i tvåan (skratt). Men det är bara fyra tävlingstillfällen per år så det är lugnt.

Marinas gamle tränare från tiden i Kebnekaise – dit hon flyttade som 15-åring från Ryssland – hjälpte henne att hitta ny klubb.

Ny i Söderhamn

– Jag orkade inte ringa runt till klubbarna och erbjuda mig själv, det var lite under min värdighet tyckte jag (skratt). Jag pratade med Igor (Krohin) och hörde om han visste något damlag som behövde spelare, men då tipsade han om att Kebnekaises herrar behövde folk och då blev det så. Jag kan tänka mig att nivån är ungefär densamma som om jag hade spelat i elitserien för damer. Och ska jag satsa mot Gotland måste jag hålla i gång, så det känns som en bra lösning.

Och under tiden har Marina Donner hittat fler sätt att sysselsätta sig.

I Käringsund triathlon blev hon åtta i sprintloppet – utan förberedande träning.

– Det är mest en kul grej, och jag har kört lite cykelintervaller med Jenna (Gestranius). I vinter tänker jag köra en halv Iron Man i Israel. Man brukar ju prata om att folk får en identitetskris vid 40, jag kanske fick min när jag flyttade till Åland och var tvungen att testa något nytt (skratt). Skämt åsido så är det roligt att testa på, och ett bra sätt att hålla i gång.