DELA
Foto: Fredrik TörnroosHEMMAHOPP Lars Janlöv...

Orienteringskamp firar 70 år

ORIENTERING. 1945 avgjordes den första Åland-Åbolandskampen i orientering efter att hemvändande och inflyttade hemvärnsmän tagit sporten till Åland. Sjuttio år senare genomförs den 71:a upplagan vid Ålandstravet med omnejd.

– Kampen är unik. Friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige är väl äldre, men när det gäller orientering tror jag att den här är äldst, säger Bjarne Blomster.

68-årige Blomster har gjort 51 tävlingar hittills, och får sin 52:a inteckning i historiken på lördag även fast han inte deltar. Den här gången har Bjarne Blomster rollen som banläggare.

Deltagarna kämpar om poängen i tretton åldersklasser där vinnaren ordnar två poäng åt sitt lag, medan motståndarnas främste får en poäng – förutsatt att denne tar sig i mål. Allt från ungdomar i H/D-21-klassen upp till veteraner i D60 och H70 kan vara med och bidra med poäng över generationsgränserna.

– Tyvärr är det lite tunt i de yngre leden. Vi har flest deltagare från 40 år och uppåt. Det är inte utan att man undrar om landskampen kan överleva min eller nästa generation, säger Bjarne Blomster.

I jubileumstävlingen på lördag tror han att Åland har chans på seger.

– Tävlingen kolliderar med natt-FM vilket gör att några av deras bästa inte är med. Vi har fått ihop ett bra lag och har mycket goda chanser att kunna ge dem en riktigt jämn match, säger Bjarne Blomster om Ålandslaget – som vann sin senaste landskamp 2013 efter sju raka förluster.

Läs mer i torsdagens Nyan.