DELA

Öhman: ”En stor ära”

INNEBANDY. Den 21 december blir Hannes Öhman odödlig i Fyrishov.
Då hissas tröja nummer 14 till taket inför Storvretas match mot Falun – ett speldatum ålänningen själv valde.
– Jag ville att det skulle vara en toppmatch med så mycket publik som möjligt, säger han.
I somras meddelade Hannes Öhman att karriären var över efter femton säsonger i högstaligan i Sverige
Den inleddes på Åland i Viking Åland Sport Club (Våsc) och ledde till spel i högsta serien i Finland innan Öhman valde att flytta till Sverige och Balrog 1999. Efter sex år i Balrog och ett vunnet SM-guld gjorde Hannes Öhman en säsong med IBF Falun innan han 2006 kom till det Storvreta IBK som nu väljer att pensionera hans tröja med nummer 14 på ryggen.
Anledningarna är flera.
Öhman vann tre SM-guld och två Europacuptitlar under sina åtta säsonger med Uppsalaklubben. Han är dessutom svensk innebandys främste målgörare genom tiderna med 474 fullträffar och han har spelat 116 landskamper för Finland.
38-åringen har känt till klubbens planer på hissa hans tröja till Fyrishovs tak en längre tid. Men att ceremonin äger rum på söndag den 21 december innan Storvretas Superliga-match mot Falun är Hannes Öhmans eget val.


Vännen Brottman på plats
– Det var flera faktorer som gjorde att valet föll på Falun. Jag har spelat med dem tidigare, och min sista match i karriären var mot Falun (förlust i SM-finalen i våras, reds. anm.) Och så är ju Brottman (Thomas), som jag spelade med i Balrog, tränare för Falun. Vi är goda vänner och det är kul att gamla spelare från förr är med när tröjan hissas, säger Hannes Öhman.
– Och vi möter Falun i en toppmatch som förhoppningsvis drar mycket folk. Dessutom blev matchen flyttad från fredag till söndag vilket gör att den sänds på tv och det är ju lyckat.

Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax