DELA

Också Bobbie tackar för sig

FOTBOLL. I samband med säsongsavslutningen mot Ilves var det inte bara IFK-profilerna Jani Lyyski och Tommy Wirtanen som tackade för sig.
Också Bobbie Friberg da Cruz, 35, lämnar grönvitt.
– Jag har haft det fantastiskt här, och framför allt har jag fått uppleva saker som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva som fotbollsspelare.

Tidigare i veckan meddelade IFK Mariehamn att Jani Lyyski och Tommy Wirtanen spelat sina sista matcher i IFK Mariehamn, åtmistone för den här gången.
Nu står det klart att också försvarskollegan Bobbie Friberg da Cruz lämnar.
35-åringen kom till IFK Mariehamn inför säsongen 2014 från IFK Norrköping.
Under sina fyra år på Åland har han blivit en folkkär fotbollsprofil, som alltid har lätt till skratt och som aldrig drar sig för ta bladet från munnen.
– Tillsammans har vi, jag och IFK, kommit fram till att det inte blir en fortsättning, säger Friberg da Cruz, som – precis som Jani Lyyski och Tommy Wirtanen – inte erbjuds nytt kontrakt.
– IFK har lite andra planer inför de kommande åren samtidigt som jag känner att jag gjort mitt i klubben. Som jag förstår det vill IFK helst kontraktera spelare över flera än en säsong och jag har väl inte särskilt många säsonger kvar i kroppen.

Vemodigt

Friberg da Cruz är tydlig med att beslutet skett i samförstånd och att det, åtminstone från hans sida, inte finns några hårda känslor gentemot IFK.
– Tvärtom. Jag tycker att klubben gör helt rätt som satsar på en generationsväxling. Jag hade gjort samma sak.
På sina fyra säsonger i klubben har 35-åringen hunnit med att bli både liga- och cupmästare. Han har också spelat i Champions League och Europa League.

Hur skulle du beskriva din tid på Åland?

– Det känns faktiskt lite vemodigt att lämna. Jag har haft det fantastiskt här, och framför allt har jag fått uppleva saker som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva som fotbollsspelare.
– Men ingenting varar för evigt och som fotbollsspelare måste man alltid vara inställd på att en resa kan ta slut när som helst. Min resa på Åland har varit fantastisk.

Slutar du som fotbollsspelare?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Jag vill fortsätta. Nu när jag är tillbaka som mittback igen känner jag mig i bra form. Som ytterback hade jag kanske lite tufft att hänga med mot alla unga och snabba grabbar, säger Friberg da Cruz med ett skratt.

Vad väntar härnäst för dig?

– Det vet jag inte. Just nu är jag öppen för det mesta.

Öppnar för Gais

Det är ingen hemlighet att Bobbie Friberg da Cruz, född och uppvuxen i Göteborg, hyser speciella känslor för svenska Superettanlaget Gais, en klubb han representerat både som junior och senior. Under sina åtta år i A-laget (2001–2008) blev han en av klubbens främsta profiler i modern tid och tidigare under säsongen öppnade han också för att göra comeback där.
– Faktum är att Gais hörde sig för redan i somras, precis innan vi skulle kvala till Champions League. Det passade sig inte riktigt då, men om intresset fortfarande finns så är jag absolut intresserad.
– Sedan har det också dykt upp en del alternativ som tränare i mindre klubbar i Göteborg.

Jasså?

– Ja, jag vill bli tränare. Det är en dröm som jag verkligen kommer att försöka förverkliga.

Vilket är ditt bästa minne från dina år på Åland?

– Söndagen den 23 oktober 2016 (när IFK vann ligan). Det var en helt fantastisk, om än absurd dag. Helt magisk. Timmarna innan matchen, uppvärmningen, publikstödet, mitt mål, guldfirandet, banketten på kvällen. Bara jag pratar om det får jag gåshud. Det känns fortfarande som att det var i går.