DELA
Foto: Erkki SantamalaNYA TRÄNINGSGRUPPER Här är delar av IFK Mariehamns elit- och utvecklingsgruppssimmare. Bakre raden från vänster: Jonas Fellman, Eddie Eriksson, Tim Höglund, Frej-Oskar Wikström, Linus Eriksson och Max Josefsson. Främre raden från vänster: Jenny Ek, Olivia Weuro, Stella Donning, Emma Marcus, Ellen Melin, Jessica Lindholm och Fanny Ek. Längst fram i bild syns tränaren Erica Granesäter.

Nya simtag på Åland

SIMNING. Här är simningens senaste nysatsning på Åland.

Två elitgrupper blir en – som leds av förra stjärnan Erica Granesäter.

– Förhoppningsvis kan simmarna sporra varandra när gruppen blir större, säger hon.
Åländsk simning har tidigare bestått av två så kallade elitgrupper som bedrivits i Sunds IF:s och IFK Mariehamns regi. Ett tiotal simmare i vardera grupp har tränat uppemot åtta gånger per vecka, och dessutom har klubbarna haft varsina utvecklingsgrupper för de yngre talangerna.

Men från och med i höst blir de två elitgrupperna en. Sunds IF-tränaren Göte Winé har valt att trappa ned något på sitt engagemang – han kommer att dela på tränarskapet för IFK:s utvecklingsgrupp tillsammans med Edgaras Andziulaitis – och hans adepter går i stället över till IFK:s elitgrupp i Mariebad.

Elitgruppstränaren är också ny: Erica Granesäter gör sitt första uppdrag som ledare efter att ha lagt ned sin aktiva karriär efter Öspelen på Jersey tidigare i somras.

Någon formell ledarskapsutbildning har hon inte. Men den lärarstuderande Granesäter har tagit ansvar för grupper under stora delar av sin karriär.

”Bra för konkurrensen”

– De sista åren har jag väl fungerat lite som en tränare i bassängen för de yngre, lite av en inofficiell ledare. Och när jag studerade i USA var jag lagkapten för mitt lag med över 40 simmare, så lite erfarenhet har jag, säger Erica Granesäter.

Läs mer i torsdagens Nyan