DELA

Ny sport tar fart på Åland

SPEEDMINTON. Är det tennis? Är det badminton? Eller är det squash? Nej, det är speedminton och i går spelades det på Åland för första gången.
– Det är en snabb sport med mycket reflexer och perfekt för dubbelspelare, säger Peter Rejmer som visade upp sporten under tennisträningen i Bollhalla.
Tänk dig en tennisbana. Ta bort nätet, dela banan på hälften och du får en speedmintonbana. Serverutorna på motstående sidor räknas som ute medan rutorna bakom är inne. Det är också där du servar, rör dig och försöker utmanövrera din motståndare.
– Som tennisspelare är man van vid en annan bollbana så man är ovan med hur bollen rör sig. Så det krävs övning men det är väldigt bra träning för koordinationen, ögat och snabba händer, säger Magnus Hjulström som är tennistränare i Mariehamn lawn-tennisklubb.
Det ovana för en tennisspelare ligger i att bollen inte studsar. Vid en första anblick liknar det mer badminton och squash än vad det likar tennis.


Omtyckt bland elitspelare
Racketen är specialgjord för sporten men ser ut som en mindre squashracket. Fjäderbollarna går betydligt snabbare än badmintonbollar.
– För mig är det perfekt träning som tennisspelare, säger Peter Rejmer. Sättet att röra sig och avstånden är perfekta.
Själv är Peter Rejmer elitansvarig i Ullevi TK och han kom i kontakt med speedminton för ungefär ett år sedan. De har testat sporten i klubben och där har deras elitspelare tyckt att sporten varit väldigt rolig.


Via andra vägar
I Sverige finns det till och med ett landslag och de ska snart möta Tyskland i en landskamp. Det är också just i hemlandet Tyskland som sporten är som störst med bland annat ett eget mästerskap.
– Det tyder på att det finns förutsättningar. Det kan bli en idrott som hittar andra vägar att lansera sig. Som till exempel Youtube. Det tycker jag är jätteskoj, säger Peter Rejmer.
Och bara via en snabb sökning på Youtube kommer det upp ett antal filmer. Det spelas på grus, på gräs, på hustak och i trädgården. Överallt spelas det. Och det är också så sporten vill visa upp sig.


Osäker framtid på Åland
Speedminton är därför lite till badminton som beachvolleyn är till volleyboll. Lite fräckare, lite snabbare och lite ungdomligare. Peter Rejmer säger att det inte alls är svårt att lära sig och körde lite undervisning under måndagens tennisträning.
– Det är ganska kul men det är ganska svårt att serva, säger Isak Flodin som är 11 år. Det är svårt att få bollen att komma långt.
Men han spelar på för fullt ändå. Springer på alla bollen och slår på bollen trots att den är långt utanför linjerna. Det är ingen tvekan om att det är skoj men frågan är väl om det kan bli mer än så på Åland.
– Intressant är det ju. Det kan ju bli ett komplement till tennisträningarna. Men om det blir en nu etablerad sport på Åland det vet jag inte, säger Magnus Hjulström.JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax