DELA

Nu vill Lyyski se utveckling

FOTBOLL. På söndag spelar IFK Mariehamn sin första ligacupmatch för säsongen då FC Honka kommer på besök till Eckeröhallen.
– Jag vill se tecken på att vårt anfallsspel kommer att utvecklas från fjolårets, säger tränare Pekka Lyyski inför matchen.
Det är främst två saker Lyyski förväntar sig av söndagens ligacupmatch.
– Det viktigaste är att vi får vårt positionsspel att fungera defensivt. Sedan hoppas jag att jag får se något som ger mig ett tecken på att vårt anfallsspel kommer att utvecklas från fjolårets anfallsspel, säger han.
IFK har under den senaste tiden, träning efter träning, poängterat några nya saker som Lyyski hoppas ska göra laget målfarligare.
– Vi har några viktiga teman som vi tror kan förbättra anfallsspelet. Exakt vilka det är berättar jag inte, det behöver inte hela världen veta. Men nu vill jag se en utveckling som vi kan bygga vidare på.

Anfallare borta
Tyvärr är det just i anfallet som IFK har många spelare borta. Arsim Gashi provtränar som bekant i Sverige under veckan och Wilhelm Ingves är skadad. Sasha Anttilainen dras med olika muskelkänningar som hindrar honom från spel och Jimmy Sundman är långtidsskadad.
– Då återstår egentligen bara en, säger Lyyski och hänvisar till Mikko Paatelainen.
På mittfältet har Lyyski desto fler spelare att välja bland och i backlinjen finns också alternativ.
– Testspelaren (Richard Oteng Mensah) måste få chansen, antingen som mittback eller ytterback. Sedan har jag Patrik Rikama, Dmytro Voloshyn, Mate Dujilo och Kenneth Gustavsson som kan spela, och möjligtvis Johan Carlsson som tidigare gått ner som mittback under försäsongerna och gjort det bra.
Av målvakterna är Gustav Långbacka och Willis Ochieng redo för spel. Simon Enqvist är skadedrabbad och inte uttagen till truppen.

I Eckeröhallen
Vad gäller resultatet i söndagens match hoppas Lyyski förstås på seger.
– Men jag blir inte lika ledsen om vi förlorar den här matchen som om vi förlorar en match i ligan. Fokuseringen i år ligger ändå på ligan och Finska cupen.
Matchen mot Honka spelas i Eckeröhallen med start klockan 17.00 på söndag.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax