DELA

Nu ska ÅM-mästaren på skidor koras

SKIDNING. I helgen avgörs ÅM i längdskidåkning vid Ålands skid- och skidskyttecentrum i Jomala.
Redan i kväll går första tävlingen, en sprint som körs i fri stil.
ÅM-sprinten startar klockan 19.00 i kväll och totalt är sex åkare anmälda i åldersklassen H21. Tävlingen går över 1,5 kilometer i fri stil.
På lördag skidas normaldistanserna i klassisk stil. Deltagarna i H21-klassen skidar längst, 16,6 kilometer, medan H40 skidar 10 kilometer och H50 5,3 kilometer.
Flest åkare återfinns i H50 och H21-klasserna, men några juniorer är också anmälda. På damsidan har endast juniorer anmält sig.
Totalt är 21 åkare anmälda till normaldistanserna.
– Flera som anmält sig har berättat att det här är första gången de ställer upp i en skidtävling på Åland, berättar Gun Nordlund på ÅID:s kansli.
Till söndagens stafetter anmäler man sig på plats men Nordlund säger att arrangörerna väntar sig många deltagare. Nu återstår bara att se om JIK:s Lennart Holmström kan försvara ÅM-titeln individuellt och om han kan hjälpa sitt lag att åter ta hem guldet i stafetten.

Jobb i spåren
Inför helgens tävlingar har arrangörerna fullt upp med att ställa i ordning banorna. Spåren blev efter stormen som drog över Åland natten mot torsdagen igenblåsta men Stefan Mattsson, vaktmästare på Vikingahallen, garanterar att banorna ska vara i skick till mästerskapet.
– Vi är ute och kör upp spår för fullt. Tack vare snön som kommit nu så kommer vi också att kunna använda 5-kilometersbanan under FSSM nästa helg, så det är vi glada för, säger han.

MALIN LUNDBERG