DELA

Nu fokuserar IFK på mål

FOTBOLL. Mål, mål, mål. Det är vad som gäller för IFK Mariehamn den här veckan.
– Vi fokuserar totalt på det på träningarna och struntar helt i den defensiva biten just nu, säger tränare Pekka Lyyski.
IFK saknade inte målchanser i matchen mot Tampere United förra helgen. Man tog sig gång på gång in i straffområdet framför TamU:s målvakt Mikko Kavén, Amos Ekhalie och Sasha Anttilainen avlossade skott efter skott, men hur man än försökte lyckades man inte få bollen i mål.
– För min egen del berodde det på att jag inte var tillräckligt lugn i mina chanser, säger Anttilainen som hade flera fina lägen att avgöra redan i första halvlek, skott som dock antingen gick utanför stolparna eller som Kavén räddade relativt enkelt.
– Ibland hade jag för mycket tid på mig också. Det är inte bra för då hinner man börja fundera på vart i målet man ska placera bollen istället för att bara lägga dit den, säger han.
Hur mycket tänker du på att du inte lyckas göra mål? Är det något som sätter sig i huvudet?
– Nej jag tänker inte på det. Det är klart att det är anfallarna som förväntas göra målen och (Wilhelm) Ingves har gjort tre medan (Arsim) Gashi och jag har gjort ett var. Men för min del spelar det ingen roll vem som gör målen så länge vi vinner, säger Anttilainen.

Positiv säsong
Under säsongen har IFK allt som allt gjort 22 mål. Det är bara två mål mer än JJK som ligger näst sist i tabellen och 23 mål mindre än vad tabelltreorna FC Honka som gjort flest mål i ligan i år har gjort. Men inte heller tränare Pekka Lyyski tror att IFK:s måltorka beror på några psykologiska faktorer.
– Den här säsongen har varit så positiv på många sätt. Om det hade varit en negativ säsong som den IFK hade förra året hade det varit en annorlunda situation som man hade fått bearbeta annorlunda men nu tror jag inte att det är något psykologiskt, det är den tekniska biten vi måste jobba på.
Lyyski tillägger att det är det ”lilla sista” i boxspelet som kräver finslipning för att målen ska börja trilla in.
– Till exempel Sasha (Anttilainen) hade flera givna målchanser mot Tampere men den tekniska biten stämmer inte just i det momentet då han ska göra mål. Och det är förståeligt, han har ju varit borta mycket på grund av skada och sjukdom.
Men Anttilainen tycker redan att han ser resultat av veckans träning.
– Att göra mål har varit poängen med den här veckan och nu går det bra, säger han.

Text och foto: MALIN LUNDBERG