DELA
Foto: Stefan Öhberg

I kväll invigs Alandia Cup

FOTBOLL. I kväll invigs Alandia Cup. Turneringen gör come back efter ett års paus på grund av pandemin. – Det är jättemycket att tänka på även fast det är färre lag i år, säger Thomas Fonsell, föreningschef i arrangörsklubben IFK Mariehamn.

Alandia Cup arrangerades för första gången sommaren 1978. Förra året var första gången som den traditionella fotbollsturneringen för elvaåringar ställdes in – på grund av coronapandemin. I år har arrangörsföreningen IFK Mariehamn tagit ny sats. Årets turnering är nu för tolvåringar, de som alltså var elva år i fjol.

– Det här blir lite som en come back efter förra året som var tungt. Nästa år ska vi ordna turnering för både elva- och tolvåringar, säger föreningschef Thomas Fonsell.

Annorlunda arrangemang

Med anledning av covid-19 är det flera saker som blir annorlunda jämfört med tidigare. Till exempel är antalet lag färre än normalt.

– Vi brukar ligga runt 100 lag och i år är det 36 lag, så det är en viss skillnad, säger Fonsell.

Dessutom är flera aktiviteter utanför matcherna inställda.

– Det brukar vara disco för barnen som är jätteuppskattat, men det vågar vi inte ha nu. Sen brukar vi ha en ledarträff men den pausar vi också i år.

Även IFK Mariehamns hemmamatch mot KuPS i ligan på söndag den 1 augusti faller bort som aktivitet, då den har flyttats till september.

Invigs i kväll

I kväll invigs cupen med parad till Wiklöf Holding Arena. Däremot startar den i år från Miramarparken klockan 18.30 och inte från Torget, då en musikfestival pågår där just nu. Andra år har turneringen ordnats under midsommarveckan.

– Vi går från Miramarparken, upp längs Nygatan och sedan viker vi in på gågatan och mot Torget. Sedan tar vi kortaste möjligaste väg till WHA. Det blir ungefär 1,3 kilometer, säger Fonsell.

De första matcherna spelas på fredag morgon. Finalerna spelas på förmiddagen tisdagen den 3 augusti. Fem åländska lag deltar i turneringen.


Åländska lag i Alandia Cup 2021
F12
IFK Mariehamn
P12
IF Fram/IFFK
IFK Mariehamn grön
IFK Mariehamn vit
Jomala IKTack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp