DELA
Foto: Jonas EdsvikMEDVERKAR Bosse Nylund och Ida Lindqvist tävlar i Tierp och ÅMK-ordföranden Loffe Johns (till höger) lär också finnas på plats när Scandinavian Internationals avgörs om två veckor.

Åländsk rekordtävling i Tierp

DRAGRACE. Inget åländskt dragrace på flygfältet i år.

Då tävlar rekordmånga ålänningar i Tierp.

– Så många som sju stycken har vi nog aldrig varit på en och samma tävling tidigare, säger ÅMK-ordföranden Loffe Johns.
Tanken var att Ålands motorklubb, som tidigare år, skulle ha ordnat en dragracetävling på flygfältet i Jomala i sommar. Men då Finavia valde att inte upplåta landningsbanan för tävlande tvingades ÅMK att ställa in. I stället blir tävlingen Scandinavian Internationals på Tierp Arena om två veckor (20-23 augusti) något av ”hemmaplan” för Ålandsförarna.

Hela sju stycken tävlande finns med i startlistorna: Bosse Nylund, Ida Lindqvist, Micke Holmström, Rickard Zetterström, Rickard Rosenholm, Kim Hilander (motorcykel) och Fredrik Fredlund (motorcykel).

”Väldigt glädjande”

– Det är såklart väldigt glädjande att så pass många är med. Sju stycken har vi nog aldrig haft med i en och samma tävling i Tierp tidigare. Allt som allt har vi fjorton aktiva dragracingförare på Åland och det är ett stort intresse med tanke på hur få vi är. Och framför allt är motorsport helt oberoende av ålder, vi har förare från 13 år upp till 65, säger Loffe Johns från Ålands motorklubb.

Antalet aktiva förare blir särskilt imponerande mot bakgrund av att det saknas träningsmöjligheter på hemmaplan, menar ÅMK-ordföranden.

– Jag tror inte att det blir något av Åland Ring med alla besvär kring den. Men det finns andra bollar i luften och jag tror att en rak bana, en ”drag strip”, vore en bra början. Om vi så bara hade 100 meter att träna på vore det bättre än ingenting, även om det optimala förstås vore 201 meter vilket kräver ungefär 650 meters bana för bromssträckan. Som det är i dag får förarna chansen att testa sina bilar och motorcyklar först när de kommer till Kjula eller Tierp, och då kanske det brakar ihop redan efter första rundan.

Publikvänligt

I väntan på det eventuella färdigställandet av en träningsbana på Åland menar Loffe Johns att Scandinavian Internationals är ett utmärkt tillfälle för motorintresserade ålänningar att åka och se en tävling live.

– Det är en folkfest hela helgen. Och dessutom har man möjligheten att gå runt i depåerna och titta på när teamen testar sina fordon. Alla är välkomna att gå runt och kika och bara det är en intressant upplevelse.