DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>ÅU-LEDNING Mikael Virta, sportchef, Giovanni Costantino, huvudtränare, och Peter Lindbäck, ordförande, på förra veckans presskonferens. Det står numera klart att lagledningen måste få in ytterligare ett namn för att möta ligakraven.

”Nu använder vi plan B”

FOTBOLL. När Åland United höll presskonferens för att presentera sin nye huvudtränare Giovanni Costantino i förra veckan meddelade sportchefen Mikael Virta att anställningen kom med ett förbehåll: Costantino saknar Uefas a-tränarlicens som krävs för att få leda ett lag i damligan – och Finlands bollförbund skulle behöva godkänna Uniteds dispensansökan för att göra italienaren till formell huvudtränare.

Virta var dock övertygad om att Bollförbundet skulle ge Giovanni Costantino dispens, och om så ändå inte blev fallet hade klubben redan arbetat fram en ”plan B”.

Ett par dagar senare skrev Nya Åland att Steve Beeks är klubbens plan B. Engelsmannen ledde Åland United under två säsonger (2011-12) och tog ligasilver sitt sista år innan han gick vidare till IFK Mariehamn och jobbet som akademichef.

I veckan fick Åland United avslag på sin dispensansökan från Finlands bollförbund, och ÅU har nu 60 dagar på sig att komma upp med en lösning.

Klart är att Giovanni Costantino stannar kvar som huvudtränare och sköter tränings- och matchverksamhet för ÅU. Men lagledningen behöver få in en person som innehar A-tränarlicens för att uppfylla ligakraven.

En slags managerroll för Steve Beeks, under förutsättning att det går att få ihop schemat med hans nuvarande arbetsgivare IFK Mariehamn, ligger enligt uppgifter till Nya Åland nära till hands för Åland United.

Sportchef Virta vill inte gå in på hur man kommer att lösa tränarfrågan, men att förändringar på lagledarsidan länge setts över.

Läs mer i torsdagens Nyan