DELA

Nordens bästa skyttar till Åland

SKYTTE. Åland står värd för nordiska mästerskapen i bänkskytte som arrangeras bara veckorna innan världsmästerskapen avgörs.
– Det blir lite av en generalrepetition, säger tävlingsledare Sune Abrahamsson.
Ålands sportskytteförening tar helgen 11-12 augusti mot Nordens bästa skyttar när NM avgörs i Bredmo.
– Det kommer kanske 50-60 deltagare. VM går i Österrike i slutet av augusti, så det här blir lite av en generalrepetition för några av dem där de får en chans att känna på varandra, säger tävlingsledaren Sune Abrahamsson.
Norden har haft stora framgångar i de internationella mästerskapen, inte minst genom de finländska skyttarna. Om det blir något åländskt inslag på VM i år återstår att se.
– Kvalet är inte avgjort ännu, utan vi skjuter det sista nästa helg. Varje land får inte ha fler än tolv skyttar, så det gäller att klara uttagningen, säger Abrahamsson som själv plockat medaljer på VM genom åren.

Är föregångare
Men först gäller alltså NM. Skyttarna anländer innan helgen då de skjuter in sig på banan under fredagen. På lördagen avgörs grenen HV (heavy varmint) 100 meter och på söndagen HV 200 meter.
– Det koras en mästare i båda samt en total mästare, säger Abrahamsson.
Det är några år sedan ÅSSF sist stod värd för NM.
– Åland har varit lite föregångare för bänkskyttet, så det passar bra att arrangera det här.
Ett evenemang av den här storleken kräver många funktionärer, men de åländska skyttarna ska ändå vara med och tävla.
– Kanske inte resultaten blir det bästa, skytte är ju en koncentrationssport och nu har vi mycket annat att tänka på samtidigt. Men vi har ju fördel av hemmaplan, och vi brukar hänga med någorlunda bra ändå.

Till HFD
Som Nya Åland berättade om för ett par månader sedan, har miljöprövningsnämnden begränsat användandet av Bredmo vilket innebär att arrangemang som NM och öspelen 2009 egentligen inte kan genomföras på hemmaplan.
– Vi har överklagat beslutet och det ska skickas till högsta förvaltningsdomstolen. Förhoppningsvis tar den processen så lång tid att vi kan att vi kan köra på som vanligt så länge. Men om beslutet träder i kraft är det kört, säger Sune Abrahamsson.
Bland annat innebär MPN:s beslut att ingen inskjutning får ske på fredagen och att tävlingsskyttet inte får inledas förrän 10.00 på söndagsmorgonen.
– Vi måste starta tidigare så deltagarna hinner hem med färjorna på eftermiddagen. Går det igenom slutar det med att vi inte har några deltagare.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax