DELA
Foto: Wikimedia Commons

Norden ansöker om fotbolls-EM 2025

UEFA Women’s EURO 2025-slutspel kan komma att spelas i de nordiska länderna. En första ansökning har lämnats in.

Finlands Bollförbund meddelar i ett pressmeddelande att man tillsammans med Danmark, Norge och Sverige i slutet av mars lämnade in en första ansökning om värdskapet för damernas fotbolls-EM 2025. Färöarna och Island stöder ansökningen. Ansökningen är ett resultat av flera års tätt samarbete mellan de nordiska fotbollsförbunden. Den slutgiltiga ansökningen ska lämnas in i oktober och UEFA meddelar i december vem som blir värd för EM-slutspelet.

Visa vägen

De nordiska fotbollsförbunden vill visa vägen och ordna EM med en stark vision om utvecklingen av damfotboll. Fokus ligger bland annat på nordiska värderingar, hållbar utveckling och jämställdhet.

– Fotbollen har möjlighet att skapa nytt. Tillsammans med våra nordiska kompanjoner vill vi visa att vi genom fotbollen kan skapa en etisk, transparent och mångfaldig framtid inom idrotten såväl som inom resten av samhället, säger Finlands Bollförbunds ordförande Ari Lahti i pressmeddelandet.

Under samarbetet mellan fotbollsförbunden har bland annat potentiella arenor och värdstäder utvärderats. Ifall norden får ordna EM-slutspelet så kommer finalen att spelas på Friends Arena i Stockholm. I Finland skulle gruppspel ordnas i Helsingfors och Tammerfors.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp