DELA

Nora – nio år men redan redo för stora utmaningar

GYMNASTIK. Hon är bara nio år men redan med i landslagets miniorgrupp.
I helgens nationella gymnastiktävling i Bollhalla tog Nora Karlsson ett steg upp i tävlingshierarkin.
– Det är roligt att tävla med de äldre, säger hon.
Mariehamns gymnastikförening har gjort en satsning på klubbens allra yngsta under de senaste säsongerna.
Bland flera talangfulla gymnaster sticker en nioåring ut lite extra: Nora Karlsson har visat sig hålla även på nationell nivå och hon finns med i det Finska gymnastikförbundets miniorgrupp; ett slags förstadie till juniorlandslagen. Miniorgruppen åker på läger ett par-tre gånger om året, och för att kunna bli aktuell för junior- och A-landslag framöver är det viktigt att vara en av landets främsta miniorer.
Även MGF:s Bella Nylund, 10, och Frida Eriksson, 11, ingår i miniorgruppen.
– Nora blir arg om hon inte kan vissa moment med en gång. Men hon har också förmågan att korrigera det som är fel, vi tränare behöver inte säga det till henne, säger Malin Pussinen, tränare i Mariehamns gymnastikförening.
– Och så har hon ett väldigt driv och vill träna eftersom hon tycker att det är roligt. För oss tränare är glädjen för sporten det allra viktigaste, fortsätter Pussinen.
Nora själv tar allt med ro.
Det viktigaste med gymnastiken är inte att hamna på pallen i tävlingarna.
– Att det är roligt är viktigast, säger hon.
Så du blir inte sur om du blir utan medalj?
– Nej. Det är roligt att tävla.
Men medaljer har det redan blivit för den talangfulla lemlänningen..
I en nationell tävling i Tammerfors för två veckor sedan tog hon silver i C-klassens mångkamp.
Lagom till tävlingen på hemmaplan i Bollhalla i helgen fick Nora Karlsson kliva upp en nivå och tävla i D-klassen. Ett stort steg med tanke på att motståndarna i regel är ett par-tre år äldre än hon själv i klass D, och att de MGF-gymnaster som nu tävlar i klass E är födda 1997 och 1998.
Den allra tyngsta klassen inom gymnastiken är F. MGF har inga gymnaster som tävlar på den nivån ännu, men Nora Karlsson lär nå dit en dag om hon fortsätter att utvecklas i samma takt som hon har gjort hittills.
I lördagens tävling blev hon visserligen oplacerad (utanför topp tio), men tog så pass många så kallade kategoripoäng som innebär att hon redan nu skulle kunna börja tävla i klass E.


Tränar fyra gånger i veckan
– Men det är för tidigt för henne än. Hon får skynda långsamt och fortsätta med att tävla i klass D, säger Malin Pussinen.
Vilken tävlingsklass hon ställer upp i är sekundärt för Nora själv. Det bästa hon vet är att träna med sina jämnåriga kompisar tre gånger i veckan. Och numera blir det också en fjärde träning varje vecka med ”diamantgruppen”, MGF:s äldsta gymnaster.
– Ibland kan det vara lite jobbigt med träningarna. Men mest är det kul. Jag höll på med fotboll när jag var sex år, och så har jag hållit på med balett och dans, men det ska jag sluta med för jag orkar inte med det riktigt, säger Nora som märker av nyttan med gymnastikträningen även till vardags.
– Jag är bra på att klättra i träd. Jag klättrar jättemycket i skolan på rasterna. Kompisarna brukar kolla på när inte lärarna är ute.
Har du några drömmar inom gymnastiken?
– Att jag ska bli jätteduktig.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax