DELA

Namnstarkt startfält till Prästgårdsloppet

SKIDOR. Flera finländska toppåkare förlägger sin säsongsavslutning till Åland och Prästgårdsloppet som körs i Jomala på söndag.
En av dem är elitåkaren Thomas Ramstedt från Pargas IF.
Det sjätte Prästgårdsloppet över 32 kilometer körs i Jomala på söndag.
I årets upplaga kommer ett flertal stora finländska skidåkare till start. Bland annat Thomas Ramstedt som så när tog sig till OS i Vancouver. Han var dessutom i Jomala senast i början av februari då han vann finlandssvenska skidmästerskapen. Han vann dessutom Ålandssprinten på WHA för knappt en månad sedan.
– Förutom Ramstedt själv kommer det ytterligare sex åkare från hans team. Och så kommer flera andra duktiga långloppsåkare som placerat sig bra på Vasaloppet, bland annat Christian Eklund. Som det ser ut nu är det kanske det bästa startfältet man har sett i ett åländskt långlopp, säger tävlingsansvarige Lennart Holmström.


Säsongsavslutning
För Ramstedts team blir Prästgårdsloppet avslutningen på säsongen. För Ramstedt själv blir söndagens tävling en förberedelse inför kommande helgs tuffa lopp.
– Jag avslutar min säsong med att åka 50 kilometer på FM helgen efter. Så att köra drygt 30 kilometer i helgen på Åland passar riktigt bra. Samtidigt är det trevligt att ha en gemensam avslutning för hela teamet, säger Ramstedt.


Fina spår
Att de väljer att ha sin säsongsavslutning på Åland glädjer Holmström, men han tycker egentligen inte att det är så märkligt.
– Nu när jag har varit runt på många internationella tävlingar i vinter har jag märkt vilken hög klass vi har på den krävande åtta kilometer långa banan till Hindersböle som ska köras fyra gånger på söndag, säger han.
Men Holmström vill inte bara se elitåkare i spåret utan hoppas att många åländska motionärer ska inspireras av det kvalificerade motståndet.
– Jag vill verkligen uppmuntra motionärerna att komma och åka Prästgårdsloppet. Själv tycker jag att det ska bli riktigt, riktigt roligt att få så bra motståndare bortifrån. Jag kommer att åka loppet med ett stort leende på läpparna, säger Holmström som också han avslutar säsongen på söndag.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax