DELA

Missnöje bakom serieflytt

RUGBY. Från Sverige till Finland.
Ålands Stags rugbylag byter serietillhörighet nästa säsong.
– Det blev tröttsamt med alla problem i Mälardalsserien, säger Stags-ordföranden Ramus Basilier.
Under 2014 gjorde Ålands Stags Rugby Clubs herrlag debut i det svenska seriesystemet då man deltog i Mälardalsserien som är landets tredje högsta (av tre) under allsvenskan och division I.
Ålands Stags hade fått information om att seriespelet skulle pågå under våren, men var därefter tvungna att ställa upp och spela ytterligare matcher på hösten i den fortsättningsserie som följde. Men när inte ens motståndarlagen visste att det skulle bli matcher under hösten tröttnade Åland Stags på den bristfälliga organisationen inom svensk rugby.
– Missnöjet med Mälardalsserien är stort även från andra lag. Det var problem med att få domare till matcherna, och vissa lag visste inte ens om att de skulle spela en match på ett visst datum, säger Rasmus Basilier som både spelar och är ordförande för Åland Stags Rugby Club.


Förstärkningar
Mest uppseendeväckande var ändå nivåskillnaden som uppstod lagen emellan då flera av de svenska lagens trupper fick förstärkningar till matcherna i Mälardalsserien.
– Många bröt mot reglerna om vilka som får vara med och spela. Det är serien under division I, men det hände att vi mötte lag med massa allsvenska spelare som lånades ut till sina farmarlag i Mälardalsserien. Det är olyckligt när sådant händer för då handlar det inte om samma villkor. Vi är med för att våra spelare ska utvecklas, men det är ju inte kul att förlora med 100–0. Vad fan är det för sport? Vi tappar ju spelare på det här, sådana som tappar sugen.
Därför väljer Stags att spela i Finland nästa säsong.
Inom finsk rugby finns bara två serier, varpå ålänningarna hamnar i division I under mästerskapsserien.

Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax