DELA

MGF:are inleder säsong – i trupp

GYMNASTIK. Efter vinterbrejket inleder Mariehamns gymnastikförening sin tävlingsverksamhet till helgen.

Nio truppgymnaster tävlar i Stockholm.

– Det är bra fart när man tävlar i lag, säger MGF-ledaren Ylva Watkins.
MGF smyger i gång tävlandet för säsongen med Hammarby truppcup i helgen.

En nio man stor trupp i åldrarna elva till sexton år åker till Stockholm, och några av dem tävlar för första gången utanför Åland.

– Det är en blandning av att de ser väldigt mycket fram emot att tävla samtidigt som det är lite nervöst. Som vanligt gäller det att fokusera på sin egen insats, man kan inte göra något åt vad de andra lagen gör i tävlingen, säger Ylva Watkins från MGF som är domare på helgens tävling medan Anna Alavainio agerar ledare för de unga Ålandsgymnasterna.

AG

De flesta av MGF:s gymnaster ägnar sig åt den traditionella tävlingsgymnastiken AG (Artistic Gymnastics), men truppgymnastiken växer.

– Många börjar med AG hos oss och kör alla redskap. Sen kanske man börja tycka att bommen är för smal eller barren för tråkig och så testar man på truppgymnastik. Det är lite mer fart och tjo och tjim när man tävlar i lag. Vi har fler på gång och grenen växer, säger Ylva Watkins.

I truppgymnastik tävlar man i tre moment: tumbling, trampett och fristående. MGF ställer upp i två av dem men inte i den fristående disciplinen den här gången.

Hemmatävling

Vad gäller MGF:s AG-gymnaster så äger säsongens första tävling rum den 22 mars i Esbo dit de yngre tjejerna i tävlingsklasserna B-D åker.

De äldre gymnasterna, i klasserna E och F, siktar mot gymnastikens alternativa Öspel på Ynys Mon i juli och väntar med tävlandet för att toppa formen lagom till mästerskapet.

– Men eftersom vi arrangerar de Finlandssvenska gymnastikmästerskapen i Bollhalla i slutet av mars kan det bli att de testar redan då. Det är alldeles för tidigt egentligen, men de kan ju köra på alternativa serier. Helst vill de ju vänta med att sätta alla tekniker i sina Öspelsserier innan de börjar tävla, säger Ylva Watkins.