DELA
Foto: PRIVATGLADA TREOR Måns Lundberg, Emil Nordlund, Markus Rönnberg och Micke Berg tog brons i junior-VM i matchrace.

Medaljsuccén fortsätter

Markus Rönnberg, Micke Berg, Måns Lundberg och Emil Nordlund i Team Gabriella deltog den gångna veckan i ungdoms-VM i matchrace som seglades i Swinoujscie, Polen. Tävlingen pågick i fem dagar och de tolv bästa U-23-lagen i världen var på plats för att slåss om medaljerna.

Efter åtta vinster och tre förluster i grundomgången väntade franska Robbin Follin med besättning i kvartsfinal för TG. Fransmännen vann mötet i grundomgången efter två straff på länsen för Team Gabriella, men i kvarten fick de senare sin revansch via 3–2 i matcher. Danske världstourseglaren Joachim Aschenbrenner väntade i semifinal, och att kalla utmaningen tuff för ålänningarna är ett understatement.

Aschenbrenner vann också planeligt med 3–1, men inte utan kamp. Markus Rönnberg med besättning fick emellertid ladda om till bronsmatchen mot amerikanska Nevin Snows lag.

I svaga vindar och medström blev det hårda matcher lagen emellan, men ålänningarna vann två raka efter att ha glidit i mål en halv meter före amerikanerna i sista racet och säkrat bronset. I finalen besegrade australiern Sam Gilmour dansken Aschenbrenner.

– Det här är överlägset vår bästa säsong. Det är riktigt roligt att vi har gått framåt så pass mycket. Guld klingar kanske finare än brons, men sett till motstånd och prestation är nog VM-medaljen störst, säger Rönnberg.

Oskar Magnusson

Läs mer i måndagens Nyan