DELA
Foto: PRIVAT

Intentionsavtalet är nu inlämnat

SEGLING. 1988 var Mariehamn en av flera värdhamnar under Tall Ship Race. Nu kan det snart vara dags igen.
Under fredagen lämnade man in ett intentionsavtal till arrangören STI om att få stå värd för 2021 års tävling.

Tall Ship Race är en internationell och årligen återkommande havskappsegling för segelfartyg och stora segelbåtar, som arrangerats sedan 1956. Det är Sail Training International (STI) som arrangerar kappseglingen och varje tävling består av minst fyra värdhamnar, som fungerar som start- eller sluthamnar.
Mariehamn har hittills fungerat som värdhamn vid ett tillfälle och det var 1988. Men snart kan det alltså vara dags igen. Som Nya Åland tidigare skrivit vill Mariehamns stad gärna fungera som värdhamn i samband med självstyrelsens 100-årsjubileum 2021, då Tall Ship Race anordnas i Östersjöregionen.
Och nu har man officiellt också anmält sitt intresse. Under STI:s årliga konferens, som gick av stapeln den gångna helgen, överräckte representanter från Åland ett intentionsavtal till Dough Prothero, ordförande i STI, om att få stå värd för Tall Ship Race sommaren 2021. Intentionsavtalet är undertecknat av Ålands landskapsregering, Mariehamns stad, Visit Åland och Åländska segelsällskapet (ÅSS).

I och med intentionsavtalet har Mariehamn nu ungefär ett år på sig att sätta ihop en ansökan. Därefter, i slutet av 2017 alternativt i början av 2018, tar STI beslut om vilka hamnar som får bli värdhamnar för tävlingen 2021.

Läs hela artikeln i tisdagens Nya Åland.