DELA

Medaljerna regnar över Gustav Carlsson

SIMNING. Förra helgen tog Gustav Carlsson fem guldmedaljer när Vallon cup simmades i Gimo. I helgen tog han fem guld och tre silver vid Sollentuna simfestival.
– Det är skönt att det går så bra nu, särskilt som jag hade det ganska tungt i somras, säger Carlsson.
Mycket teknikträning och mer vila än tidigare, det är receptet som lett till Carlssons framgångar i bassängen.
– Först och främst är det min teknik som blivit bättre. Speciellt när det gäller fjäril- och bröstsim, där har jag förbättrat allt.
Carlsson berättar att han tränar nio pass i veckan, varav sju pass är simning. När han tävlar blir det några pass färre. Varje simpass är två timmar långt, och första timmen ägnas uteslutande åt teknikövningar. Andra timmen innebär hårdkörning där Carlsson avverkar ungefär 200 längder i poolen. För den oinvigde låter det mycket, men Carlsson säger att han dragit ner rejält på kilometrarna.
– I somras var jag övertränad. Då hade jag simmat runt 100 kilometer på en vecka. Jag tänkte att ju fler kilometrar man simmar desto bättre tider skulle det resultera i, men så var det ju inte riktigt. Nåja, man lärde sig väl något av det också.

FM är målet
Carlssons stora mål för säsongen är FM som avgörs i sommar, både junior och senior. Kvaltiderna har han redan klarat.
– Jag satsar på 100 och 200 meter frisim samt 100 och 200 meter fjärilsim. I senior-FM kan det hända att det blir någon 50 meters gren också.
I senior-FM hoppas Carlsson på att placera sig topp 15. I junior-FM är målsättningen högre.
– Där borde jag ha chans på medaljerna.
Redan i helgen är det dock tävlingar igen för Carlsson. Då står en ungdomsgrand prix i Tumba på schemat.
– Det var ganska hård konkurrens i Sollentuna men nu tror jag att det kan bli ännu lite hårdare. Dessutom har de ett lite udda system där, man måste simma alla grenar.
Blir du inte sliten när det är så tätt mellan tävlingarna?
– Det är ganska tungt, men jag ser det som bra träning också. Dessutom har jag inte försökt toppa formen inför de här tävlingarna som varit, så på det sättet har det inte påverkat min övriga träning.

Fler medaljer
Förutom Carlsson var det också andra ålänningar som tog medaljer i Sollentuna. Anton Holmberg tog två silver, ett på 200 meter ryggsim och ett på 100 meter fjäril. Dessutom tog han ett brons på 100 meter ryggsim. Frans Manelius fick med sig ett silver på 400 meter frisim. Noterbart är att Manelius startade i tio lopp och satte nytt personligt rekord på hälften av sträckorna han simmade.
Björn Karlsson och Milio Schauman deltog också i tävlingarna, liksom damkvartetten från SIF Mikaela Söderberg, Ida Jansson, Nicole Eker och Frida Karlsson. För dem blev det inga medaljer den här gången.

MALIN LUNDBERG