DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>FOKUS Jonas Fellman och Jenny Ek gör sina första Öspel på Jersey. Någon vecka innan mästerskapet fick Jenny sällskap av tvillingsystern Fanny i truppen, efter att skador tvingade Sandra Aspholm att tacka nej till Öspelen.

Med mästerskap i blick

SIMNING. Framtidsmålen varierar.

Men här och nu har Jonas Fellman och Jenny Ek sina blickar riktade mot samma mål: Öspelsdebuten på Jersey.

– Rent resultatmässigt kommer det att bli väldigt tufft. Vi får se till att inte bli sist i alla fall.
Jonas Fellman och Jenny Ek har just gått ut högstadiet – men står redan nu vid tröskeln till sina idrottsliga drömmars mål: Öspelen.

Båda två har kvalat in till Jerseyspelen som också markerar duons debut i Öspelssammanhang. Nyan sammanförde ”lantisen” och SIF:aren Jenny Ek med ”stadsfrassen” och IFK:aren Fellman i Mariebad för att ta pulsen på duon inför sommarens höjdpunkt.

– Jag har sett fram emot Öspelen ända sen jag började känna till vad det var. Det är en dröm som blir sann i sommar. När det var på Åland 2009 var jag prisutdelare på Bredmo efter en skyttetävling, och nu är det jag som får representera Åland, säger Jonas Fellman.

Jenny Ek har även hon blickat fram emot mästerskapet i åratal.

– Jag har tänkt på Öspelen sen Erica Granesäter och Martin Hougberg började att simma med oss i Sund säsongen 2010-11. Då fattade jag vad det var. Martin var en riktigt duktig ryggsimmare som just hade slutat efter Isle of Wight 2011, och Erica har ju varit nära medalj flera gånger på Öspelen.

Sprinters

Såväl Jonas Fellman som Jenny Ek föredrar de korta sprintdistanserna: 50 och 100 meter, både rygg och frisim. Fellman hör till de fem, sex bästa i sin åldersgrupp (15-16) i Finland på några av distanserna, och Ek ser en finalchans på Öspelen på 50 frisim.

– Om jag har tur så kanske. Åtminstone om man kollar på vilka tider som det krävdes på Bermuda. Sen hoppas jag simma under 30 sekunder på 50 rygg och att jag kan sätta personbästa på båda sträckorna, säger Jenny Ek.

– Motståndet på Öspelen kan bli väldigt tufft. Målet får vara att inte komma sist i alla fall. Sen ser jag det också som en bra erfarenhet att få vara med, säger Jonas Fellman.

För både Fellman och Ek är simningen något av en livsstil.

Sju pass i veckan

Det blir lätt så när man tränar upp till sju pass i veckan och har tävlingssimmat sedan barnsben.

– Jag har aldrig tänkt på att jag gör en satsning. Det har varit så roligt och träningen har trappats upp under tiden. Skulle jag fortsätta som jag gör nu kanske jag kan få tävla internationellt i framtiden. EM kan jag kanske ha chans på, jag hoppas det eftersom jag är topp fem nu i min åldersgrupp i Finland, säger Jonas Fellman.

Jenny Ek:

– Simningen är både en hobby och en livsstil. Har man tränat mycket från ung ålder är det svårt att trappa ner på det. Jag kan inte säga att jag gör någon särskild satsning för att bli bäst, det handlar mer om att jag vill förbättra mina tider. Och Öspelen kan man ju vara med på under lång tid så länge man tycker att det är kul och man kvalar in.

Tvivelsutan är Jerseyspelen en motivationshöjare.

– Vi kör på hårt fram till några veckor före tävlingen då vi lättar lite på träningen, säger Jonas Fellman.

– Det hjälper till att tänka på att man ska vara fit for fight till Jersey. Då är det lika bra att träna ner sig nu, säger Jenny Ek och skrattar.