DELA

Mattsson är mästarnas mästare

SEGLING. Daniel Mattsson är Finland bästa seglare. Det står klart efter helgens Champion of Champions som seglades utanför Helsingfors. Bland alla FM-vinnare under 2008 hamnade Mattsson högst upp på prispallen.
– Då måste man vara bäst i Finland, säger Mattsson och skrattar.
Från vänster vänster Manni Borg, Alpo Kaakinen, Johan Nyström och Daniel Mattsson.)

Alla de bästa fanns med. Mästare och silvermedaljörer i totalt 15 klasser. Och det var Daniel Mattsson och hans besättning med Johan Nyström, Manni Borg och Alpo Kaakinen som tog hem segern.
– Det är kul att slå lite annat folk också, säger Daniel Mattsson. När man kör 606 har man ingen koll på hur man ligger till totalt men det här visar att 606 är en ganska hård klass.


Bra taktiska kunskaper
Och Mattsson med besättning tog kommandot tidigt i tävlingen. Redan under fredagens träning kände de att seglingen gick bättre och bättre trots att ingen av dem har så mycket erfarenhet med båttypen J80. När sedan lördagens kval körde var det inget snack om saken.
– Där visade vi nästan direkt att vi fiskade om topplaceringarna. Det viktigaste var att gå vidare till söndagens matchracing. Jag var mest orolig för lördagens segling eftersom det är ganska chansartat med fem båtar och fleetracing, säger Mattsson.
I ganska friska vindar kunde Mattsson via bra taktiska manövrar ta sig vidare till söndagens matchracing och även där spelade hans taktiska kunskaper en stor roll. Speciellt när vindarna övergick till att bli mer byiga.
– Jag tror att nyckeln är där att vi får till det bra i båten och seglar taktiskt rätt. Det är ju mycket taktik i segling och vi har den tryggheten mycket tack vare min gast Johan Nyström, säger Mattsson.


Även brons till Åland
Under söndagen var förhållandena perfekta och det enda som egentligen vållade lite oro för seglarna var matchracingen som var nytt för många. Förutom Daniel Mattsson.
– Jag har fördelen att jag har seglat gast med Staffan (Lindberg) i matchracing. Mot vissa seglare hade jag nog fördelar eftersom jag förstod grunderna.
I Sverige har den här typen av tävling funnits under en längre tid men det var första gången Champion of Champions seglades i Finland. Som tävlingens första segrare ser Mattsson gärna en fortsättning kommande år.
– Absolut. Sponsorerna för det här evenemanget har gett klartecken för tre år till. Seglarna kan ju variera år efter år eftersom det bara är FM-segrare på plats.
Förutom Mattssons guld seglade Åland även hem ett brons genom Mathias Dahlman medan Henrik Dahlman kom sist i tävlingen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax