DELA

Mathilda fixade premiärpoäng

FOTBOLL. Åland United var nere för räkning men lyckades, trots att laget fått Emma Liljegren utvisad, att fixa en kvittering i premiären borta mot TiPS i söndags. Mathilda Mörn slog in 1-1-målet i den 78:e matchminuten.
– En heroisk insats, tycker tränaren Robert Dahlin om ÅU:s andra halvlek.
I söndags drog säsongen igång för det åländska damlaget Åland United med bortapremiär i Damligan mot TiPS från Vanda. Annica Sjölund hade det bästa läget i första halvlek med en nick efter en hörna. Annars var det mest ställningskrig som rådde.
– Ingen bjöd till i första halvlek, konstaterar ÅU:s tränare Robert Dahlin.

Dubbelknock
Tio minuter in på andra halvlek inträffade en för Åland United ödesdiger situation. Emma Liljegren fällde TiPS-anfallaren Linda Sällström i friläge och ÅU-backen fick direkt rött kort. Och inte nog med det. Den följande frisparken satte sedan Tytti Porkka vackert i mål bakom målvakten Minna Pyykkö.
– En dubbelknock och vi var lite groggy, säger Dahlin.
Och efter 1-0-målet hade TiPS ett kraftigt övertag under tio minuter.
– Då borde de ha dödat matchen, menar Dahlin.
Då åländskorna kom undan flera baklängesmål fick tjejerna nytt mod. Och efter omstruktureringar i laget satsade Åland United allt på att få till en kvittering trots en spelare mindre på planen.

Kanoninsats
I den 78:e minuten såg Mathilda Mörn till att åländskorna fick en premiärpoäng med sig hem. Sarah Engblom fick tillbaka bollen efter en hörna och lyfte på nytt in den i straffområdet. Mörn fick bollen och drog på ett lobbskott som letade sig in i mål.
– En kanoninsats på slutet, berömmer ÅU-tränaren.
Och med tanke på omständigheterna är en premiärpoäng en halv seger.
– Klart vi är nöjda, säger han.


BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax