DELA

”Måste sträcka mig till personligt rekord”

STYRKELYFT. Han är i sitt livs form – men räknar ändå inte med någon medalj.
I helgen tävlar Kenneth ”Kenta” Sandvik i VM i styrkelyft i Norge.
– Det är så hårt motstånd nu, säger han.
Han gjorde sitt första världsmästerskap i styrkelyft på seniornivå för tio år sedan och nu är det dags igen. I helgen avgörs styrkelyft-VM i Stavanger, Norge. Kenneth ”Kenta” Sandvik, som tävlar i 120-kilosklassen, går in i tävlingen på lördag.
– Det känns riktigt härligt. Jag är i mitt livs form, säger han.
Vi träffar honom under ett pass på Idrottsgården i Mariehamn där Kenneth Sandvik vässar formen och hjälper klubbkamrater med deras träning.
Men allt kretsar inte kring styrkelyft för den 38-årige brevbäraren.
Hur får du tid till allt?
– Det är många som tror att vi tränar alla dagar i veckan och fyra timmar om dagen, men det är inte riktigt så. Gör jag det så går jag bara sönder. Jag är nog en av dem som tränar minst, men det funkar för mig. Jag måste avväga träning och vila noga och känna var gränsen går. Hellre för mycket vila än för mycket träning, säger han och fortsätter:
– Speciellt också när jag så småningom börjar närma mig veteransträcket som går vid 40. Det går bra att träna hårt när man är junior, men sen får man ta det försiktigt.
Kenneth Sandvik är på sjätteplats i rankingen till VM och tror att medaljerna är utom räckhåll för honom. Det trots att han för några veckor sedan stod för en mycket fin insats i Arnold European Powerlifting Championships i Madrid.
– Det känns ganska bra. Jag är avslappnad och formen är god. Det fick jag ett kvitto på i Madrid. Jag slog inte personligt rekord i något moment, men gjorde det sammanlagt (1.072,5 totalt). På det viset är jag jättenöjd. Men i totalen, nu på VM, har jag ingen chans på medalj.


Måste ”persa”
Ålänningen hoppas i stället på att få med sig en medalj från bänkpressmomentet. Men även där lär det bli tufft. Bland deltagarna finns svensken Fredrik Svensson som har världsrekordet, 361 kilo, i bänkpress.
– Jag har kanske lite mer att ge i bänken, så vi provar kanske att lasta mera nu. Man måste våga lasta lite. Det är så hårt motstånd. Jag tror att jag måste sträcka mig till ett personligt rekord om jag ska få medalj i bänk.
”Kenta” har haft ett lyckat år hittills. I maj tog han guld i EM i styrkelyft i Tjeckien och senare samma månad tog han brons i VM i bänkpress i Litauen.
Dessutom deltog han i World Games i Colombia.
– Jag är jättenöjd. Enda plumpen var att jag blev fyra på bänkpress-EM i Slovakien. Jag hade en medalj i handen, men slarvade till det i sista lyftet. Det var otur. Jag var mycket starkare än vad resultatet visade, men gjorde ett tekniskt fel i det sista lyftet.


Ska vara hungrig
I helgen har det gått fyra veckor sedan tävlingen i Madrid, och eftersom det är så kort tid mellan den spanska tävlingen och VM har ”Kenta” valt att inte köra någon riktigt tung träning.
– Först tar man ut sig allt vad det går på tävling och sen har man en vecka då det nästan bara är att återhämta sig. Man känner sig ganska sliten och det är ingen vits att gå in i någon tung träning heller för då sliter man ut sig. När man kommer till en tävling ska man vara fräsch och hel och hungrig att lyfta.
– Har man gjort för många tunga pass är man inte riktigt sugen och då blir det inte bra.
Kenneth Sandvik är den enda från ÅKK som åker till VM. Hans fru Marcela Sandvik kommer inte med. Ove Lehto har valt att stå över tävlingen och Sandra Lönn, som i internationella sammanhang tävlar för Sverige, satsar främst på bänkpress.
Hur länge tror du att du kan vara med i yppersta världseliten?
– Det är svårt att säga. Någon gång ska man börja gå bakåt. Först och främst är det motivationen och skador som kan sätta stopp. Jag tycker att det är jätteroligt att kunna förbättra sig själv och konkurrera med andra. Den andra halvan är det sociala, både på träning och när man åker och tävlar.
– Man träffar folk som man med tiden blir väldigt god vän med. Man har god kontakt både på plats och mellan tävlingarna. Det blir så i varje idrott när man har ett gemensamt intresse.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax