DELA

Marita tog hem knepigt OS-tips

OS-TIPSET. Allt från tre till hela 30 medaljer. Skurarna var spridda bland de som tippat Nyans OS-tips.
Men ingen prickade det rätta svaret – ett silver och fyra brons till Finland. En lottning fick i stället avgöra och Marita Löfroth var den som vann ett årskort till Åland Uniteds hemmamatcher.
Vinter-OS i Vancouver blev inte vad många finländare hade hoppats på. Med totalt fem medaljer, ett silver och fyra brons, kom Finland på 24:e plats i medaljligan.
Silvret kom genom snowboardåkaren Peetu Piiroinen i halfpipe och de fyra bronsen kom i dam- respektive herrhockey, ett individuellt brons till Aino-Kaisa Saarinen på 30 km klassiskt masstart samt ett brons i damernas 4×5 km stafett genom Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen och Saarinen.
Det blev alltså liksom i Sapporo 1972, i Lillehammer 1994 och i Turin 2006, inget guld till Finland.

Varierande tips
Men de flesta som deltog i Nyans OS-tips, där ett årskort till ÅU:s hemmamatcher låg i potten, hade inför OS höga förhoppningar på den finländska truppen. Den som hade tippat på flest medaljer trodde den finländska truppen skulle komma hem med 30 stycken varav 12 guld, nio silver och nio brons. Den med minst förhoppningar trodde på endast tre brons.
Men ingen hade lyckats pricka in det korrekta svaret, alltså ett silver och fyra brons. Priset fick därför lottas ut bland de som tippat i närheten av det rätta svaret. Vinsten tillföll då Marita Löfroth som trodde att Finland skulle ta ett guld, ett silver och tre brons.
– Ingen vill väl vara så negativ att de tror att Finland blir utan guld, så jag tänkte att backhopparna skulle ta ett. Annars ligger det inte så stor uträkning bakom mitt tips, säger hon.
Följde du mycket av os-sändningarna?
– Mest sammandragen men också en hel del skridskor. Både konståkning och hastighet, säger hon.

Debuterar på ÅU-match
Marita Löfroth vann alltså ett årskort på Åland Uniteds hemmamatcher för sitt tips.
– Jag har bara varit på en fotbollsmatch tidigare i mitt liv, och jag aldrig på en Åland United-match. Men jag har en kollega vars dotter spelar i laget så nu ska jag gå. Det var riktigt roligt att jag vann, säger hon.
Du var ju ganska bra på att tippa OS. Hur tippar du att det går för Åland United i år?
– Det går säkert bra. Jag tror att det blir guld igen, säger hon.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax