DELA

Många slog till direkt

FOTBOLL. I går släpptes biljetterna till IFK:s historiska Europamatch.
Dan Westerholm var först på plats i kön.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att de får göra det här för första gången och hoppeligen går de vidare, säger han.
Försäljningen började klockan tio på morgonen. Men redan en halvtimme innan fanns Dan Westerholm på plats vid Wiklöf Holding Arena.
– Jag trodde att det skulle vara 50 meters kö, men när jag kom hit var det inte en själ här, säger han.
Ungefär samtidigt anlände också David Jansson.
– Det var vi två här vid halv. Jag trodde inte att det skulle komma några fler, men det kom lite folk. Det är skoj. Det är den första Europa League-matchen någonsin för klubben så det betyder nog mycket. Jag hoppas att folk kommer så vi säljer slut på de här platserna, säger han.

”Vill sitta på bra platser”
Kön fylldes dock på med ett 20-tal personer. Dan Westerholm köpte fyra biljetter. En åt sig själv, en åt sin tolvåriga son och två åt ett par vänner. Dan Westerholm är mariehamnare från början och har följt IFK i hela sitt liv. Han har varit på alla hemmamatcher i år, men har inget säsongskort.
– Jag vill sitta på bra platser som jag själv kan välja. Det är därför som jag har kommit hit, säger han och utvecklar:
– Så nära mitten som möjligt och gärna någorlunda högt upp.
Klubbdirektören Peter Mattsson var nöjd med uppslutningen och konstaterade:
– Det är många av det gamla gardet, som alltid brukar vara på matcherna, som är först i kön.
En av dem var Olle Fonsell som tidigare haft samma jobb som Peter Mattsson. Men då hette det verksamhetsledare i stället för klubbdirektör. Han har varit med på hela resan från division III till det stundande Europa League-kvalet.
– För hela föreningen, Mariehamn och Åland är det en fruktansvärd PR att lilla IFK ska spela Europaspel. Det är en stor milstolpe i föreningens historia.

”Rena injektionen”
Olle Fonsell menar att det som gjorde resan mot ligan och sedermera Europaspel möjlig var de svenska spelarna som anslöt till klubben i början av 2000-talet.
– Det var rena injektionen, för det var fantastiskt duktiga fotbollsspelare. På träningarna behöver du aldrig säga åt en svensk spelare att ”nu ska du träna stenhårt”. Det har svenska fotbollsspelare med modersmjölken. Det var en av orsakerna till att uppgången började, och naturligtvis att man kunde få starka sponsorer som pumpade in pengar.
I kvalet hoppas han på baltiskt motstånd.
– Det är ju en nära bortaresa och de skulle vi kunna slå i två matcher. Det är jag säker på att vi kan göra. Sedan kan vi ta ett större lag i omgång två. Det skulle betyda oerhört mycket pengar för IFK att komma till omgång 2.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: Jonas Edsvik