DELA

Mållöst mellan IFK och Honka

FOTBOLL. IFK Mariehamn lyckades igår för första gången i ligasammanhang knipa poäng av FC Honka. Efter en mållös tillställning fick IFK nöja sig med en poäng i en match där man mycket väl hade kunnat ta tre.
Matchen mellan IFK Mariehamn hettade till redan i den tredje minuten då David Carlsson rundade FC Honkas målvakt Tuomas Peltonen och satte bollen i mål. Dessvärre hade den assisterande domaren höjt sin flagga och målet dömdes följaktligen bort för offside. IFK fortsatte det bordömda målet till trots att ha initiativet i matchen och i den nionde minuten hade Carlsson en hyfsad frispark på mål. Honka hade i det här skedet stora problem med att hitta rätt med sina passningar mot ett välsamlat och disciplinerat IFK.
Efterhand jämnade spelet ut sig något och kretsade mest kring mittplan. Inget av lagen lyckades skapa mer än antydningar till chanser varför man gick till halvtidsvila med ett mållöst resultat.


Två heta chanser i andra halvlek
I den andra halvleken fortsatte IFK att kontrollera matchen. I den 55:e minuten hade Jani Lyyski ett bra nickläge från ett par meters håll men bollen gick rätt på Peltonen. I den 67:e minuten fick IFK till publikens stora förtret återigen ett mål bortdömt för offside, när Andreas Björk rullade in bollen i mål. Samme Björk dundrade i den 73:e minuten i väg ett skott från cirka 20 meter som träffade utsidan av stolpen på Honkamålet.
Honkas hetaste chans i den andra halvleken och i matchen kom i den 63:e minuten då Jami Puustinen slet sig nästan fri. Antti Kuismala och Jani Lyyski lyckades dock avvärja. I övrigt skapade bortalaget några farliga inlägg som gled igenom hemmalagets straffområde utan att någon Honka-spelare nådde bollen.


Lehkosuo nöjd med stämningen
FC Honkas tränare Mika Lehkosuo imponerades av publiken på 2213 personer och den stämning de bjöd på.
– Stämningen på läktarna var alldeles utmärkt. Ljudet var så högt att det var svårt att få fram instruktioner till spelarna, sade han.
Pekka Lyyski var nöjd med att den förlustfria sviten förlängdes och med den ena poängen.
– Inte känns det som om vi förlorade två poäng med tanke på hur spelet såg ut, sade han.
– Vi kunde ha vunnit, Honka kunde ha vunnit. Det var en trevlig match, tillade han.
Lyyski var dock inte riktigt lika nöjd med spelet i Honkamatchen som han har varit med de tidigare matcherna.
– Vi kunde ha vunnit om vi spelat mer rätlinjigt. Vi spelade lite för mycket så som Honka ville, analyserade han hemmalagets spel.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA