DELA
Foto: Johan OrreTVÅ VÄRLDAR Åland Uniteds assisterande tränare Mikael Virta är med på sex träningspass i veckan, och ägnar ofta hela helgerna åt laget på bortamatcherna. I hans vanliga jobb undervisar han KHS-eleverna i historia och religion.

Magister Virta reder ut begreppen

FOTBOLL. Fyrabarnsfar, lärare på heltid, assisterande tränare och sportgruppsordförande för Åland United.

Nyan åkte till Kyrkby högstadieskola för att prata ÅU:s chanser i ligan, varför det är viktigt att klubben finns – och hur Mikael Virta orkar.

– Som det är just nu skulle jag inte vilja sätta någon annan i min position, säger han.
Vi träffar Mikael Virta i ett av KHS klassrum och har en knapp timme på oss innan nästa lektion börjar.

Att ha mycket tid på sig är vitalt för en intervju med Mikael Virta där ett par av hans favoritämnen ska avhandlas: elitfotboll, flickfotboll och Åland United.

Han sitter framför datorn och kollar mejlen med en gigantisk kopp kaffe i vänsterhanden.

Som fyrabarnsfar, heltidslärare, assisterande tränare och sportgruppsordförande för ett ligalag i fotboll är mejlen många – och att Virta ”koffeindopar” sig för att hålla sig vaken är förståeligt.

– Det blir en hel del mejl. Tidigare i år gratulerades jag av vår ordförande (Peter Lindbäck) när en organisationsfråga inom Åland United hade krävt 54 mejl att reda ut. Det var nytt rekord, skrockar Mikael Virta.

Hur orkar du?

– Det gör jag inte, egentligen. Jag är ständigt tio minuter sen till allt jag ska på, och det kräver oerhört mycket från både från mig själv och de som lever runtikring mig. Ärligt talat så vet jag inte hur länge jag kommer att orka.

Som sportgruppsordförande med ansvar över kontrakten i föreningen signerade han själv ett treårskontrakt 2012. Tanken var att Åland Uniteds organisation skulle stå klar och redo att ta över Mikael Virtas sysslor om han bestämde sig för att lämna sina uppdrag på hösten i år.

– Men där är inte klubben ännu, och som det är nu skulle jag inte vilja sätta någon annan i min position, säger Virta.

Du har mycket att hålla i huvudet?

– Det är en massa småsaker. Inget som jag inte fixar, men det händer att allting kommer på samma gång och då kan jag explodera.

Det blir en ventil för dig?

– Ja, kanske rent känslomässigt. Jag försöker att inte ta ut det på folk, men ibland kan jag vara beredd att döda en människa för att de kommer med en fråga, som visserligen är berättigad, men som jag tycker att de borde ha bätte koll på. Jag jobbar på att bli bättre på sådana saker.

Exempelvis visade du din frustration på Facebook över att någon kommenterat att ni ”inte ens slog Djurgården”. Vad ska man förvänta sig av Åland United 2015 efter en försäsong med osedvanligt många förluster?

– Att vi nog kommer att vara på övre halvan av tabellen. Att vi förhoppningsvis ska kunna konkurrera om medaljerna, och om allt går bra så tar vi mästerskapet.

Med bara tre spelare kvar från fjolårets trupp, är det en trovärdig målsättning att gå för guld?

– Egetnligen inte. Dessutom med bara 15 spelare i form i en trupp med 16 (Ella Vanhanen går skadad, reds, anm.). Vi har gjort omöjliga saker förr, men det troliga är att vi är med på övre halvan åtminstone. Det kan bli så att vi blir 4:a eller 5:a de närmaste tre åren, och det är kanske inget vi ska sträva efter men så ser vår realitet ut.

Läs mer i onsdagens Nyan.