DELA

Lyyski positiv till längre säsong

FOTBOLL. Gärna en längre Tipsligasäsong – men också en upprustning av arenorna.
Det tycker IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski.
– Ingen klubb i Finland har toppmoderna faciliteter, säger han.
I förra veckan gick Pertti Alaja, ordförande i Finlands bollförbund, ut i tidningen Savon Sanomat med att han vill se en förändring i Tipsligans spelschema. Han vill tidigarelägga säsongstarten för att på så sätt sprida ut antalet matcher.
Något som Jani Lyyski ställer sig positiv till.
– Nu kan jag bara prata som spelare; men det är klart att jag tycker att vi ska ha en strävan att förlänga säsongen. Det säger sig självt egentligen att vi har en på tok för lång off-season i Finland och en längre tävlingssäsong med viktiga matcher är nödvändigt på sikt, säger han och fortsätter:
– Men å andra sidan måste man kunna garantera att faciliteterna är i tillräckligt gott skick för både spelare och publik.


Frysa i skuggsidan
Och där finns det utrymme till förbättringar, menar Jani Lyyski.
– Det absolut bästa hade varit om det nästan bara varit höst- och våromgångar och det ställer enorma krav på faciliteterna. Det är ingen klubb i Finland som har toppmoderna faciliteter, inte ens HJK eller TPS.
Ett annat utspel om Tipsligans utformning som uppmärksammades i förra veckan var det från HJK:s vd Kari Haapiainen. Han berättade i Helsingin Sanomat att hans klubb vill göra konstgräs obligatoriskt i ligan.
Men Jani Lyyski tycker att det är att börja i fel ände att kräva att alla lag ska ha konstgräs.
– Det absolut bästa vore en fantastisk arena som tar 3.000 eller 4.000 åskådare och där publiken kan sitta i infravärme. Nu är det på tok för ofta så att publiken får sitta i skuggsidan och frysa. Med en bättre arena skulle det bli betydligt mycket skönare att gå på fotboll och då spelar det ingen roll om vi spelar på konstgräs.
Och i måndags, vid Tipsligans årsmöte i Helsingfors, beslutades att säsongen 2014 börjar den 6 april och avslutas den 25 oktober. Det är första gången som säsongen kommer att pågå i mer än 200 dagar och den blir därmed den längsta någonsin.
Dessutom beslutade ligastyrelsen att begära en utredning från Bollförbundet om en serie med 16 lag.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax