DELA

Lyyski – Milos egen stafetthjälte

FOTBOLL. Ett stafettlopp för superhjältar ska öka kunskapen om autism.

Då ställer IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski upp och springer för en god sak.

– Jag är ingen superhjälte; men det är super att jag får vara med och lyfta fram en viktig fråga.
Ålands autismspektrumförening grundades för två år sedan och har i dag 110 medlemmar.

På söndag den 22 maj tar föreningen ett krafttag för att lyfta fram och öka kunskapen om autismspektrumet. Man gör det genom att arrangera ett stafettlopp på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Loppet kallas ”Hero Homerun”, och superhjältetemat ligger nära till hands för ett välgörenhetslopp till förmån för personer med autism.

Autismspektrumförenings ordförande på Åland, Marika Alm, berättar om en episod från en rikskonferens för svenska Autism- och Aspergerförbundet.

– En av föreläsarna belyste att autism faktiskt kan vara en superkraft, och så var där en ung kille som hade en t-skjorta med texten: ”Autism is my superpower”. Och precis så är det ju, säger Marika Alm.

Världens bäste har autism

– Med rätt förutsättningar och rätt stöd i skolan kan barn med autism nå hur långt som helst. Se bara på Leo Messi (fotbollsstjärna i FC Barcelona), som har en form av autism.

Ett annat exempel från idrottsvärlden är simmaren Michael Phelps – tidernas främsta olympier – som diagnostiserades med ADHD vid 9 års ålder.

– Får barnen bara fokusera på det de är intresserade av finns det ingenting som kan hindra dem från att utveckla just den egenskapen, fortsätter Marika Alm.

Stafettloppet blir ett kraftprov inte bara för deltagarna, utan även för Ålands unga autismförening.

– Hittills har vi mest lagt grunden för vårt arbete och inte haft så många aktiviteter. Så loppet på söndag är välkommet för att ge föreningen synlighet och lyfta frågan om autism för att sprida kunskap om den, säger Marika Alm.

Ålands autismspektrumförening kommer snart att uppgå i svenska Autism- och Aspergerförbundet, något som underlättar när Ålandsgruppen ska få utbildningsmaterial skickat till sig.

– Vi kommer att få prenumerera på deras tidning och få alla papper på svenska vilket är en stor fördel för oss, säger Marika Österlund Jansson vars son Milo ska delta i stafettloppet i slutet av maj.

Favoriten: He-Man

– Pia Norrmén var den som kom med idén om ett hjältelopp och så har vi diskuterat och fått hjälp av Lena Eriksson på Ålands idrott. Utan dem hade det inte gått att genomföra Hero Homerun, deras stöd är guld värt, fortsätter Marika Österlund Jansson.

– Ställer man upp i loppet blir man någons hjälte, eftersom man hjälper till att samla pengar för att på så vis sprida kunskapen kring autism. Spektrat är ganska brett och de olika formerna av autism ser olika ut, så därför behövs mycket information. Vi har upplevt att den har varit rätt begränsad tidigare på skolor och daghem, och kan vi från föreningens sida hjälpa till att sprida kunskap är det bra.

Tack vare Pia Norrmén har det nystartade loppet lyckats få IFK Mariehamn som samarbetspartner. Pias man Daniel är assisterande tränare i Grönvitt, och i Hero Homerun kommer a-lagsspelarna att agera ankare i varsitt stafettlag.

Milo Jansson ser helst att lagkaptenen Jani Lyyski ställer upp för hans lag, och Lyyski själv är taggad på att få göra skillnad.

– Det är en självklarhet att ställa upp; och är det något vi vill stå för i IFK är det att alla ska ha möjligheten att vara den man är. Det är fullständigt givet ur mitt perspektiv; oavsett handikapp, kön eller varifrån man kommer. Och så är det viktigt att lyfta fram frågan om autism för att öka kunskapen. Som jag förstår det en ganska brett spektrum, och för egen del är jag intresserad av att lära mig mer.

Vem är din egen superhjälte-favorit?

– He-Man. Jag får se till att klä ut mig till honom på söndag (skratt).