DELA

IFK tog årets andra ligavinst

Det krävdes nästan 80 minuters spel för att få hål på Kemi, men sedan lossnade det rejält.

– Vi hade tålamod och vi belönades i slutändan, säger Kristian Kojola.

 

Ketchupeffekten. Det är det bästa ordet för att beskriva IFK Mariehamns match mot Kemi på WHA. IFK var det bättre laget hela matchen och skapade flera bra chanser att göra mål.

Joel Mattsson dribblade förtjänstfullt, Gabriel Petrovic kunde ha gjort årets mål med ett skott från drygt 30 meter men det tog i ribban, Aleksei Kangaskolkka nickade strax utanför, Robbin Sellin fick halvträff i bra skottläge.

Målen kom inte.

– Ju längre tiden går utan mål desto oroligare blir man, det var ett viktigt mål av Lucky, säger Aleksei Kangaskolkka.

IFK hade tolv frisparkar och åtta hörnor. Alla tre mål, och de flesta av chanserna, kom just från fasta situationer.

– Det blir ganska ofta på WHA att vi får kämpa om höjdbollar. För mig som anfallare blir det mindre ytor på WHA, det blir ett rakare spel här, säger Kangaskolkka.

Det första målet kom i den 78:e minuten efter en IFK-frispark på offensiv planhalva. Kristian Kojola märker strax innan frisparken ska slås att Kemis försvarslinje inte är tillräckligt vakna.

– Det var helt tomt på bakre ytan så jag visade Filip att han skulle lägga in bollen, sedan var det bara att försöka nicka mot mål och som tur var dök Lucky upp, säger Kojola.

Efter Lucky Mkosanas ledningsmål orkade inte Kemi ladda om och chanserna kom ännu tätare. Aleksei Kangaskolkka fick en bra chans med pannan, men målvakten Oskari Forsman lyckades parera den över ribban. På den efterföljande hörnan var det dock inget snack om saken. ”Allu” nådde högst och kunde göra IFK:s andra mål.

– Han (Forsman) gör en okej räddning på första. Den går lite för mycket mitt på. Men det var skönt att den gick in i situationen direkt efter, säger Kangaskolkka.

Bara minuten senare, också på en hörna, nickar Jani Lyyski ner bollen till Allu som kunde göra sitt andra mål för kvällen. Vinsten mot Kemi är IFK:s andra i ligan i år, nu är grönvitt bara fem poäng efter HJK med en match mindre spelad.

– Det var lite dåligt tempo i första, vi tvekade lite och var inte riktigt ”här och nu”, säger Kristian Kojola.

Beror det på att ni har spelat fyra matcher i rad utan att vinna?

– Sådana halvlekar kommer, det viktiga var det som hände i andra halvlek, säger Kojola.

IFK:s nästa match är borta mot HIFK fredagen den 19 maj.