DELA
Foto: Erkki Santamala

”Lundis” redo att bli Pro

FOTBOLL. Kommande Uefa Pro-utbildning i Finland inleds den 5 december. Fem åländska fotbollstränare är anmälda dit.

Det handlar om IFK Mariehamns Peter ”Lundis” Lundberg (huvudtränare herrlaget), Steve Beeks (juniortränare) och Johan Carlsson (juniortränare) samt FC Ålands Alexander Semenov (huvudtränare herrlaget) och Åland Uniteds Maiju Ruotsalainen (huvudtränare damlaget).
Uefa Pro är den högsta internationella fotbollsutbildningen i Europa och en fortsättning på Uefa A. Utbildningen börjar den 5 december och avslutas i februari 2018.
I och med utbildningen har Peter Lundberg behörighet att ensam träna ett lag i Veikkausligan, något han inte hade den gångna säsongen.
Peter Lundberg är för tillfället på semester i Miami, USA. När Nya Åland når honom på telefon säger han sig se fram emot kommande utbildning.
– Roligt att den nu blir av och att jag är antagen i programmet, säger han.

Vad hoppas du att Uefa Pro-utbildningen ska generera för din del?

– Dels är det mer eller mindre en nödvändighet i mitt yrke, så dels att få licensen till pappers, dels att under utbildningens gång utvecklas som tränare.
Kursdeltagarna kommer att separeras baserat på modersmål. De svenskspråkiga tränarna utbildas på svenska och engelska samtidigt som de finskspråkiga utbildas på finska och engelska.