DELA
Foto: Malin LundbergMINDRE UPPLAGA Förr kunde Åland marathon, på bilden 2011 års upplaga, locka runt 500 löpare till hel- och halvmaran samt 10-kilometersloppet. Sedan nystarten 2014 har loppet dryga hundratalet deltagare.

Liten ökning för ”maran”

MARATON. Omkring hundra löpare kom till start när Åland marathon hade nypremiär i fjol.

På söndag blir siffran närmare 115.

– Vi hade önskat att det varit fler, men konkurrensen är stenhård, säger arrangören John Holmberg.
2013 lades Åland marathon på is.

2014:s års nypremiär i Ålands idrottscenters regi såg totalt ett hundratal löpare i maratonloppet samt halvmaran. På söndag lär siffran bli omkring 115 som tar sig an banan vars nav är Godby.

– Konceptet blir detsamma som i fjol med samma banprofil. Det nya är att vi i år har chip-tidtagning, så nu är vi med i den moderna idrottsvärlden, säger John Holmberg och skrattar.

Ålands idrottscenters verksamhetschef har haft god hjälp med arrangemanget av löparentusiasterna Kaj Backas (banchef), Stefan Hägg och Per-Erik Lindqvist.

Merparten av deltagarna kommer från fastlandet samt Sverige. Att de inte är fler tror John Holmberg beror på konkurrens från andra lopp.

– Vi smög i gång loppet i fjol utan någon större marknadsföring. I år har vi jobbat mer med den biten och varit på expon både under Stockholms och Helsingfors maratonlopp. Vi hade hoppats att det skulle komma lite fler löpare i år, men konkurrensen från andra lopp i Europa är stenhård. Kanske blir det ketchupeffekt för oss 2016 i stället, säger John Holmberg.