DELA
Foto: PRIVATFULL FART Svenskan Linnea Gustafsson studerar på Åland och kör SM-serien i motocross tävlandes för MK Orion.

Linnea – Ålands SM-doldis

MOTOCROSS. Här är Ålands SM-doldis.

Hallstavikstjejen Linnea Gustafsson utbildar sig till maskiningenjör i Mariehamn – och deltar i SM-serien i motocross.

– Sporten är en livsstil för mig, säger 22-åringen.
I helgen inleddes SM-serien i motocross i västgötska Tibro.

Åland fanns representerat i form av Linnea Gustafsson som körde in på en 16:e plats av 26 förare i damklassen med sin 250-kubikare till Kawasaki.

– Det är helt okej för att vara första tävlingen. Jag var bra med i andra heatet och uppe på en elfteplats, men sen kom vurpan som gjorde att jag föll tillbaka i fältet, säger Linnea Gustafsson.

Hon är född och uppvuxen i Hallstavik i hjärtat av Roslagen. Till Åland kom hon för studier på Sjömansskolan 2009, och hon har blivit kvar sedan dess. Efter examen 2012 arbetade hon för åländska rederier innan hon började studera till maskiningenjör vid Högskolan på Åland.

Om två år är hon färdig med skolan, och att få ihop vardagspusslet med passionen för motocross är inte helt enkelt.

”Finns inget bättre”

– Det är ju inte optimalt att bo på Åland med alla långa resor som det blir i Sverige. Som nu i helgen missade jag till exempel sista båten hem i söndags, och då får man ringa och förklara varför man inte är i skolan på måndag, säger Linnea Gustafsson.

Men ett stressigt schema tar Linnea gärna för att kunna fortsätta leva sin dröm. Om än på deltid.

– Motocross är skitroligt. Finns det något bättre en fredagskväll än att åka till banan i Vessingsboda och köra? För mig är det en livsstil, säger hon.

– Samtidigt är det viktigt att jag får en utbildning medan jag håller på och tävlar. Självklart vore det roligt att se hur långt man kan nå, men samtidigt är det tufft ekonomiskt så det känns bra att jag har något att stå på den dagen man inte kör längre.

Familjen hemma i Hallstavik är ett ovärderligt stöd när det kommer till skjuts till och från tävlingar, och sponsorn Jussis Motor på Åland hjälper till med underhåll av motorcykeln.

Tävlade i Belgien

– När jag tävlade i Belgien tidigare i år var jag med om en olycka där crossen gick sönder och jag stod utan bil. Då hjälpte Jussis till med skjuts och såg till att jag fick hem en ny cross.

Förutom de sex SM-deltävlingarna kommer Linnea Gustafsson bland annat att tävla i Stockholmscrossen där även Ålandskompisarna Ivo Meltsas, Kim Grandell och David Boman deltar.

– Jag ser väldigt mycket fram emot en hel säsong i år. Körtelfeber och ryggproblem har förstört mina senaste två, säger Linnea Gustafsson som menar att ”skinn på näsan” är en fördel för en kvinna i en mansdominerad idrott som motocross. Särskilt som man i Stockholmscrossen tävlar mot dem.

– Det är ju en grabbig sport. Ibland händer det att killarna blir arga om man kör om dem på en tävling, men på det stora hela tycker jag att grabbarna är schyssta mot oss tjejer.