DELA

Lehto tog sitt 14:e raka FM-guld

STYRKELYFT. FM i styrkelyft avgörs i Äänekoski i helgen. I dag tog Ålands Kraftsportklubbs Ove Lehto guld i 110-kilosklassen.
Lehto hade inför dagens tävlingar inte ställt upp i 110-kilosklassen på FM sedan 1999. Den gången blev det guld och nu hoppades ÅKK:aren kunna göra om bedriften. Främsta motståndet stod Sami Pullinen för då han i förhandsanmälningarna hade han det bästa det bästa resultatet av de två.
Båda lyftarna inledde också starkt i knäböj. Lehto satte alla tre böjar med 335 kilo i sista medan Pullinen satte nytt personbästa med 327,5 kilo. I bänkpress gjorde Pullinen sedan 280 kilo, medan Lehto som dragits med en envis axelskada stannade på 250 kilo i andra. Hans tredje lyft på 255 kilo underkändes på grund av tekniska missar.
Inför det avslutande marklyftet låg Lehto 20 kilo efter Pullinen. Pullinen drog 310 kilo i sista marklyftet och slutade på 917,5 kilo totalt, men Lehto kontrade med 332,5 kilo i sitt sista och slutade på 917,5 kilo vilket alltså innebar guld till Åland.
Det här var Lehtos fjortonde raka FM-guld på seniornivå.

Raw
Under dagen debuterade också ÅKK:aren Jesper Svanfelt i FM-sammanhang. Han tävlade raw, det vill säga utan utrustning, vilket ledde till att de framskjutna placeringarna var omöjliga att nå. Han satte dock nytt personbästa i knäböjen med 227,5 kilo. I bänkpress tog han 150 kilo och i marklyftet drog han 290 kilo.
Jimmy Pero tävlade i 100-kilosklassen och inledde med 255 kilo i knäböj, fortsatte med 165 kilo i bänkpress och drog slutligen 282,5 kilo i marklyftet.
FM-tävlingarna fortsätter i morgon. Då tävlar ÅKK:s Marcela och Kenneth ”Kenta” Sandvik, Kenny Williams och Emil Sundberg. (ml)