DELA

Låt det gå utklassade de gamla mästarna

FUTSAL. Mmmarabou lyckades inte försvara titeln i ÅFF:s five-a-side-turnering utan fick i kväll se sig besegrade i utklassningsstil, 5–1, av Låt det gå.
I damernas final föll IFK Mariehamn efter stor straffdramatik mot Djurgården och TK Ripan stod som segrare i motionsklassen för herrar.
Bildspel


Mmmarabou med Jani Lyyski i spetsen och med bland annat de andra Djurgårdarna Daniel ”Daja” Sjölund och Petter Gustavsson samt rutinerade bröderna Tommy och Peter Lundberg spelade för fjärde raka titeln i Ålands fotbollförbunds futsalturnering.
Men för första gången i lagets historia åkte de på stryk. Först i grundspelet med 1–2 mot Låt det gå med lagkapten Johan Carlsson och bland annat IFK Mariehamn-spelarna Marcus Olofsson och Sebastian Strandvall. Och igen i finalen mot samma lag, den gången med siffrorna 1–5.
– De spelade smart och är värdiga vinnare. Vi hade svårt att hämta upp när de gjorde mål så snabbt och sen orkade vi inte riktigt på slutet. Vi var för få spelare helt enkelt, säger Mmmarabous målvakt Tommy Lundberg.
Och laget var ett par spelare mindre än planerat. Djurgårdaren och landslagsspelaren Kasper Hämäläinen missade färjan till Åland och kunde inte vara med som planerat och IFK:s Mika Niskala drog sig ur just innan turneringen drog i gång.


Jämn start
Men den första halvleken var jämn. Sebastian Strandvall satte 1–0 bara minuten in och kvitteringsmålet låg därefter i luften halvleken ut. Men när Strandvall också i den andra halvleken inledde med ett snabbt mål gick luften ur de regerande mästarna.
Och därefter rasslade det till rejält. 3–0 av Marcus Olofsson, 4–0 av Daniel Johansson och till sist 5–0 av Sebastian Fjäder innan Daja fick fastställa slutresultatet 5–1 med ett tröstmål i slutminuten.
– Det trodde man nog inte innan. Visst hade vi siktat in oss på final men där trodde vi att Mmmarabou skulle bli för svåra. Kanske att förhoppningarna steg efter att vi vann mot dem i gruppspelet, men då trodde vi nog att de mörkade formen. Sen vann vi klart i finalen och det är så klart riktigt roligt, säger Strandvall.


Straffar avgjorde damfinalen
I damklassen vann Djurgården över IFK Mariehamn efter stor straffdramatik. Ställningen vid full tid var 2–2 och efter straffläggingen skrevs segersiffrorna 8–7.
– Det var starkt av oss att hämta upp underläge två gånger om i finalen, men jag är riktigt missnöjd med att jag inte tog fler straffar. Jag gick för tidigt och sålde mig för billigt helt enkelt, säger IFK:s målvakt Maria Rönnbäck.
I motionsfinalen tog Ripan hem pokalen efter en jämn match mot IFK Oldboys som slutade 3–1.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax