DELA

Långa uppehåll stör rytmen för IFK

FOTBOLL. Med en match på fyra veckor är det svårt att hålla rytmen uppe. Speciellt när man är inne i en bra trend. Precis så är fallet för IFK Mariehamn. Matchen i söndags var den första på två veckor och nästa match spelas inte förrän den 16 september.
– Det är världens enda serie där det är så här, säger IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski.
I söndags vann IFK Mariehamn den viktiga hemmamatchen mot Viikingit. Segern tog dem över kvalstrecket och satte dem på säkrare mark i nedflyttningsträsket.
Allt frid och fröjd skulle man kunna tro. Men en fin formkurva kan lätt brytas av många och långa uppehåll. IFK:s tränare Pekka Lyyski menar att spelschemat gynnar de lag som spelar europacupspel medan de övriga lagen snällt får titta på.
– Jag har uttalat mig ganska kraftigt om det här tidigare och jag gillar det inget vidare, säger Lyyski. Nu är det landskamp och då är det givetvis befogat med ett uppehåll. Men det förra uppehållet var obefogat. Jag tycker förbundet tar för stor hänsyn till de lag som spelar i Europa.
Visserligen är spelschemat fastslaget sedan lång tid tillbaka och klubbarna förbereder sig innan seriestarten. Men så här i slutet av säsongen kan ett uppehåll på två veckor spela stor roll.
– Återhämtningen hos spelarna bli bättre men motivationen sjunker, säger Lyyski. Så känns det nu, men det skulle kanske varit annorlunda om vi varit i en nedåtgående kurva.

Självkritik från ligan
Jan Walden är verkställande direktör i Tipsligan. Han förstår kritiken och säger att spelschemat inte är perfekt. Men samtidigt påpekar han att alla klubbar kommit överens om schemat.
– Den största orsaken till uppehållen är europacupspelet. Vi bygger schemat så att vi ska nå internationella framgångar. Men kanske är det på bekostnad av de andra lagen, säger Walden.
Förutom alla landskamper och europacupmatcher kommer lagen in med individuella krav. Detta har även IFK Mariehamn gjort. Sådana krav lämnar också luckor i spelschemat och det tar ungefär två månader att få klart ett schema som alla kan komma överens om. Men Walden är ändå självkritisk.
– Kanske tar vi för stor hänsyn till de lag som spelar i Europa och kanske de egentligen ska ha bredare trupper.

Bara i Finland
I Sverige finns inte samma problematik och Allsvenskan drabbas sällan av uppehåll mer än vid landskamper. Några särskilda förändringar för de lag som spelare ute i Europa görs inte, det enda krav de kan ställa är en dags mer vila. Om till exempel ett allsvenskt lag spelar europaspel på torsdagen spelar de normalt i Allsvenskan igen på söndagen eller måndagen.
– Klubbarna är starkare och har fler bra spelare i Sverige. Men det finns absolut utrymme för oss att ta oss en titt, säger Walden och påpekar att de i detta nu genomför diskussioner med det svenska fotbollsförbundet om frågan.
Gemensamt för Allsvenskan och Tipsligan är däremot problematiken med dåliga planer på hösten. Pekka Lyyski gillar inte att ligan håller på långt in i oktober och Walden håller med.
– Det absolut bästa borde vara att spela den sista omgången i mitten av oktober istället för i slutet.
IFK Mariehamn spelar sin sista match för säsongen den 27 oktober hemma mot VPS.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax