DELA

Landslagsgnabb inför Åland Uniteds drömmatch

FOTBOLL. Från lagkamrater i EM till rivaler i ligan. Under mästerskapet i Sverige inleddes det mentala spelet inför seriefinalen mellan Åland Uniteds och PK-35:s landslagsspelare.
– Jag sa till Laura Kivistö att hon gör bäst i att se upp på lördag, säger Jaana Lyytikäinen.
EM-äventyret i Sverige slutade i besvikelse för Åland Uniteds mittfältare Jaana Lyytikäinen och Tiina Saario. Även om en slutforcering i sista gruppspelsmatchen mot Danmark (1–1) sånär ordnade avancemang åt Finland var laget rent kvalitetsmässigt för långtifrån de övriga lagen i gruppen (Italien, 0–0, Sverige, 0–5) för att ge sig själva en ordentlig chans.
– Det tog några dagar innan man kunde glömma EM och få ny energi hemma hos vänner och familj, säger Jaana Lyytikäinen.
För henne själv, Saario och övriga ÅU-spelare blir återkomsten av ligaspelet i morgon efter sex veckors uppehåll en kickstart mot serieledande PK-35.
Vandalaget har två poäng mer än ÅU, men även två matcher fler spelade.


Tonsättande match
– Matchen är väldigt viktig och jag tror resultatet kommer att sätta tonen för resten av säsongen. Vi är redo att visa att vi är det bättre laget, säger Tiina Saario.
Under EM i Sverige var Saario och Lyytikäinen landslagskollegor med PK-35:s Laura Kivistö, Heidi Kivelä och Pirjo Leppikangas.
Att kvintetten skulle dela plan som motståndare även i ligans glödheta omstart påminde de varandra om under mästerskapet.
– Jo (skratt), det blev lite pikar. Jag delade dessutom rum med Laura, så jag sa åt henne att hon får se upp mot oss när vi möts. Vi hade roligt åt det, men samtidigt är det bra med lite rivalitet. Så ska det vara, säger Jaana Lyytikäinen.


Fick EM-stöd från Åland
– Vi pratade och skämtade med varandra om vilken kamp det skulle bli mellan oss i ligan. Det är ju ofrånkomligt när man är tillsammans under en månad, menar Tiina Saario som hoppas att publikfesten och draget kring EM i Sverige ska ge ringar på vattnet ända till WHA på lördag.
– Jag hoppas verkligen att EM hjälper oss att få folk mot PK-35. I Sverige pratade man mycket om den tolfte spelaren, och stödet från läktarna betyder väldigt mycket.
– Vi känner oss väldigt uppskattade av Ålandsfansen, under EM fick vi en massa sms där de visade sitt stöd och skrev hur stolta de var över oss.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax