DELA

Landslagsduo klar för ÅU

FOTBOLL. Åland United-tränarna Mikael Virta och Gary Williams får en landslagsduo till sitt förfogande nästa säsong. Nora Heroum och Marianna Tolvanen värvas från toppkonkurrenten Honka.
– Åland erbjuder den bästa miljön i Finland för att förbättra sig, säger Tolvanen till Nya Åland.


De är unga – men har redan hunnit samla på sig massa erfarenhet både från Damernas liga och det finska landslaget. Nora Heroum, 19, och Marianna Tolvanen, 20, har skrivit på för ett år med Åland United. Det avslöjade vi på Nya Åland i vår papperstidning i dag.
Duon var med och bärgade bronset till Honka och hyllas av ÅU-tränaren Gary Williams:
– Jag har känt Nora sedan jag tränade HJK. Hon har haft en oerhörd utveckling de senaste fem åren och är redo för nästa steg. Det steget är Åland United, säger han och fortsätter:
– Marianna är väldigt skicklig en-mot-en och har förmågan att ta sig in i banan från sin kant och förbi sin försvarare för att skapa målchanser. Med hon och Cynthia (Uwak) på varsin kant får vi två stora hot mot våra motståndare.


Gillar coachingstilen
Nora Heroum berättar att Gary Williams är en av anledningarna till att hon valde Åland United.
– Han var min coach i HJK. Jag känner till, och gillar, hans coachingstil och ser fram emot att få bli en del av hans lag.
Tiina Saario
har, enligt Gary Williams, sagt att hon inte kommer att komma tillbaka till Åland och även Jaana Lyytikäinens framtid i ÅU är osäker.
Men med Nora Heroum i laget får Gary Williams en användbar spelare som kan lira både i en offensiv och en mer tillbakadragen roll på innermittfältet.
– Jag gillar inte att använda benämningen ersättare, för alla spelare har olika kvaliteter, men Nora kommer att fylla en roll på mittfältet som gör att vi kommer att kunna spela samma fina fotboll och kanske ta ett steg till.
Nora Heroum beskriver sig själv som en bollsäker spelare.
– Jag är lugn med bollen och vill ha den på fötterna. Jag gillar att spela som ”tia” och slå genomskärare.


”Respekterad”
De har spelat tillsammans i tre år och känner varandra ganska bra.
– Självklart är det lättare att jag har en bra vän med mig, men jag ser fram emot att träffa de andra spelarna också och få nya vänner. Åland erbjuder den bästa miljön i Finland för att förbättra sig, säger Marianna Tolvanen.
Och liksom sin lagkamrat tror Nora Heroum att hon kan utvecklas mycket i sin nya klubb.
– Åland är det bästa stället i Finland. Här kan jag fokusera på fotbollen, det finns goda träningsmöjligheter och jag gillar sättet som de spelar.
Gary Williams är glad över det goda ryktet som han menar att ÅU har fått.
– Klubben är högt respekterad i Finland och Sverige. Vi har en bra styrelse, som är skicklig på affärer, och en bra lagledning.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax