DELA

Lagerblom missar sin avskedsfest

FOTBOLL. Knäskadan är inte riktigt läkt.
Pekka Lagerblom missar matchen mot VPS – och vad som hade kunnat bli hans avskedsföreställning på Åland.
Nästa säsong vill mittfältaren söka sig vidare utanför Finland.
– Jag vill testa något nytt på en högre nivå, säger han.
Pekka Lagerblom, 31, återvände till finsk fotboll i våras efter ett knappt decennium som proffs i Tyskland.
IFK Mariehamn blev ny klubbadress trots att det fanns intresse från annat håll.
– En klubb i Kina var intresserade av mig och ville att jag skulle komma på provspel en vecka. Men då riskerade jag att IFK skulle hinna spika sin trupp under tiden, så jag valde att skriva på. Jag fick ett bra intryck av klubben och spelarna under den vecka då jag besökte Åland i vintras, säger Pekka Lagerblom när Nyan möter honom på WHA efter hans och lagets andra träningspass för dagen.
Lahtissonens säsong i IFK Mariehamn har varit en känslomässig bergochdalbana, precis som för laget i övrigt. Han skadade sig i sin första match efter en kvarts spel i ligacupmatchen mot HJK i februari, när han hoppade in för att ersätta en korsbandsskadad Erik Lundberg i ett redan brandskattat IFK.
Men när det initiala hindret var undanröjt och Tipsligan väl kom i gång var Pekka Lagerblom en av lagets förgrundsfigurer med sitt resoluta spel och sin passningsskicklighet på det centrala mittfältet.


Skadades i cupsemin
– Det kändes bra under hela våren och sommaren. Allt funkade på planen för mig och laget och jag var i bra form. Jag fick chansen att spela i Europa igen i EL-kvalet, och det blir alltid en speciell atmosfär i sådana matcher så det var kul. Men sen så hände det där…, säger Pekka Lagerblom.
Nådens IFK-år 2013 var det nästan givet att även Lagerblom skulle gå samma öde till mötes som flera av sina lagkamrater i Grönvitt som konsekvent haft sju, åtta spelare på skadelistan under säsongen.
I slutet av augusti skadade han knäet i cupsemifinalen borta mot RoPS (0–4-förlust). Ledbandet i vänsterknäet gick delvis av och rehabiliteringsperioden uppskattades bli uppemot två månader lång.
Nu vet Pekka Lagerblom att tiden var för knapp för att hinna avsluta säsongen på planen hemma mot VPS i morgon.
– Jag kommer inte att kunna spela. Knäet är inte helt hundra och därför känns det inte värt att riskera något och kanske skada sig igen. Särskilt nu när det inte finns något att spela för, säger han.
Hade du spelat om tredjeplatsen i ligan fortfarande varit inom räckhåll?
– Kanske. Det är klart att man hade varit mer benägen att chansa i ett sådant läge, men nu känns det meningslöst. Fast jag hoppas grabbarna har lite fighting spirit kvar i sig så vi kan avsluta med en seger. Det är väldigt bra att ha chansen att bli fyra i ligan med tanke på alla skador vi har haft.
– Jag hatar att inte kunna spela själv, men nu är målet att få knäet att läka utan något bakslag.
VPS-matchen hade sannolikt blivit Pekka Lagerbloms avskedsföreställning i IFK Mariehamn.
Till nästa år vill han söka sig vidare, utanför Finland.
– Jag vill försöka fortsätta hålla mig på en bra nivå, och då vore det bra att spela i en bättre liga än den finska. Först och främst i Skandinavien, men jag får se vilka erbjudanden jag får, säger Pekka Lagerblom.
Har du märkt av något intresse under säsongen?
– Jag vet att en del tyska klubbar från tredjedivisionen hörde av sig i somras till min agent, men det intresset försvann förstås efter min skada. Den kom väldigt olägligt, men jag hoppas att det spel jag presterade tidigare i år räcker för att göra klubbar i Norden intresserade.
Kan du tänka dig spel nere på kontinenten i en lägre division eller lockar en högstaliga i ett svagare fotbollsland?
– Jo, även om tredjedivisionen i Tyskland inte låter bra är kvaliteten väldigt hög. Men visst, i en högstaliga spelar man för att vinna titlar och det vill jag försöka göra.
Stänger du dörren till en fortsättning till IFK?
– Nej, jag vill inte bränna några broar bakom mig. Vi får ju se hur det går med att hitta någon ny klubb först, går inte det kan jag tänka mig att stanna. IFK har tagit väldigt bra hand om mig.
Hur länge ser du dig spela fotboll?
– Jag hoppas kunna fortsätta tills jag är nästan 40 om jag får vara skadefri. Det borde gå med tanke på hur noga jag är med att sköta min kropp. Sen efter det vill jag bli tränare. Jag håller redan nu på att utbilda mig till personlig tränare, och längre fram ska jag försöka ta en fotbollstränarlicens också. Det kan bli en bra kombination att ha båda i framtiden.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax