DELA

Krismöte i Jomala IK

FOTBOLL. Jomala IK inledde säsongen strålande med storseger i finska division V. Men nu skakas laget sedan tränaren Alexander Semenov slutar med omedelbar verkan.
– Han vägrar blankt att fortsätta, säger Dan Engblom som tillfälligt axlar tränarrollen.

Jomala IK:s tränare Alexander Semenov sade i tisdags upp sig från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara samarbetssvårigheter med lagledaren Gunnar Jansson, som tillika är ordförande för klubben.
– Alexander har en annan filosofi, han ser hårt på hierarki. För honom blir lagledarens ord lag eftersom han är ordförande också, det kanske sitter i från den ryska tiden, säger Dan Engblom.

Inget myteri
Han ringde runt till samtliga killar i laget under onsdagen och sammankallade till ett krismöte redan samma kväll.
– Jag hoppades på att han skulle låta sig övertalas. Jag sa att jag kunde bli lagledare igen om han stannade, men han vägrar blankt att fortsätta, förklarar Engblom.
Därför var spelarna vid mötet överens om att Gunnar Jansson bör avsättas som lagledare och istället koncentrera sig enbart på ordförandeskapet.
– Men det är inget vi kan bestämma, utan det måste bli ett styrelsebeslut på saken. Vi kan inte göra myteri, säger han och fortsätter:
– Alla är besvikna, vi ville ha Alexander kvar. Även om det funnits en del gnäll om vissa halvdåliga träningar, så är det sidor man får ta. Det är omöjligt att hitta någon så engagerad på den här nivån som han, han analyserar alla lag och träningar och vet precis allt om alla spelare. Det är synd, han har varit en profil i laget.
Innan klubben hittar en ny tränare, axlar Engblom rollen tillsammans med Calle Greiff och Jan-Ove Heinonen.
– Calle vill egentligen bara spela, men han ställer upp om han måste. Jag vet inte hur det blir med våra två hjälptränare Lauri Leino och Henrik Henriksson, vi får se hur de tar allt det här som hänt.

Ser framåt
Engblom och övriga JIK-spelare försöker nu se framåt. Laget har en bra grund att stå på och har sikte på att nå övre slutserien till hösten.
– Det är synd att det här händer nu. Men vi diskuterade några tränarnamn under mötet och har på gång med en okänd talang.
Lagledaren och ordförande Gunnar Jansson vill också koncentrera sig på framtiden.
– Det här är inte något bra. Men vi har 30 killar på träning nu, så det ser positivt ut. Det är bara att jobba vidare, säger Jansson.
Hur ser du på samarbetssvårigheterna mellan dig och Semenov?
– Det är hans påstående.
Det är inget du upplevt?
– Nej.
Spelarnas enade begäran om att se Jansson kliva av lagledarrollen, tar han inte ställning till nu.
– Det finns sådana önskemål, men det primära nu är att hitta en ersättare till Alexander. Vi måste se över den biten först, sedan får vi se vad min roll blir, säger han.

Stannar hemma
I morgon reser JIK på bortamatch mot TuTo2, utan Gunnar Jansson som lagledare.
– Det här är så turbulent och infekterat att spelarna vill lugna ner det hela genom att nolla allting och bara ha med oss till matchen, säger Dan Engblom om tränartrion.
På torsdag nästa vecka hålls ett möte då framtiden, åtminstone delvis, avgörs.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax