DELA
Foto: Jonas EdsvikUTMANING Malin Friman, här bakom hästen Ailanthe på Ålandstravet 2014, går ut i ett lopp under Elitloppshelgen nu på söndag.

”Kommer bli mäktigt”

TRAV. Hon har varit på plats som åskådare tidigare.

Nu blir Malin Friman själv en del av Elitloppsfesten.

– Att få köra på årets bästa tävlingsdag är otroligt stort, säger Ålandskusken inför lärlingsloppet på söndag.
Sedan december arbetar Malin Friman som hästskötare för proffstränaren Jim Oscarsson. Åländskan är stationerad vid Hjulmyra gård i uppländska Heby där Oscarsson hyr stallplats åt sexton av sina hästar.

– Totalt är det runt 250-300 hästar som hyr in sig här. Det är en fantastisk anläggning med jättebra träningsmöjligheter, säger Malin Friman som numera har bättre förutsättningar i sitt travliv än hon hade tidigare.

– När jag fick jobberbjudandet var det också en chans att komma bort och se hur andra tränar, och dessutom får jag också möjligheten att köra lopp med Jims hästar. De senaste åren har jag hållit på som tränare hemma på Åland, men det är ju lite tuffare förutsättningar med långa resor och svårt att få det att gå runt. Jag hade inte så många hästar i träning i höstas, så det passade bra att flytta och testa på något nytt.

På söndag kör Lemlandstjejen Friman i sitt största lopp hittills.

Åländskan är kusk bakom Jim Oscarssons sexårige valack Dewey Luvs Britt i ett lopp kallat Lärlingseliten, som körs över 1 609 meter. Loppet är det sista på Solvalla på söndag, och avgörs strax efter helgens huvudnummer: Elitloppet.

Vann i premiären

– Jag har varit i publiken tidigare på Elitloppet och att få vara med och köra ett lopp samma dag är otroligt stort, säger Malin Friman.

Publiksiffror omkring 25 000 åskådare hör till vanligheterna under svensk travsports allra heligaste dag.

– Det är lite annat mot Ålandstravet (skratt). Med så stor publik blir det mäktig stämning. Att ens få vara med under Elitloppshelgen är stort, men söndagen är ju extra speciell.

Malin Friman har suttit upp bakom Dewey Luvs Britt en gång tidigare och vann då ett lopp på Ålandstravets säsongspremiär den 6 maj.

– Han kändes fin då han vann, säger Friman om USA-födde DLB som ställs mot ett helt annat motstånd på söndag eftermiddag.

– Jag har inte läst på så mycket om de vi möter, men det är väldigt fina hästar med i loppet. Men vi har bra spår (I) och jag hoppas att vi kan få en bra resa. Allra bäst går han om han får en rygg att gå på större delen av loppet, det är då han har gjort sina allra bästa insatser.

”Blir väldigt tufft”

Söndagsloppet är enbart för lärlingar och inte för proffskuskar. Att gå ut i lopp på Sveriges nationalarena är dock inget nytt för Malin Friman – så sent som i mars vann hon ett lopp där med Cool Action.

– Cool Action är också en av mina sköthästar så det var roligt att ta en seger. Tiden hos Jim har varit väldigt lärorik, och jag får köra mer kontinuerligt som kusk vilket förstås ger en mer rutin.

Räcker det till seger på söndag?

– Det hade varit en otrolig känsla. Jag tror inte att vi kommer att göra bort oss, men det blir väldigt tufft.

Malin Friman är inte det enda Ålandsinslaget under Elitloppshelgen. Under söndagen går Jan Söderströms Jeppas Hampus ut i det 140 meter långa Kungstravet speedrace. Jeppas Hampus med kusken Kaj Widell ställs mot Good As Candy Zaz och Claes Sjöström samt Dragon Tooma och Jennifer Tillman i sitt försöksheat där vinnarhästen når final.