DELA

Dramatiskt avgörande i hopp-ÅM

RIDSPORT. Avslutningen blev halvdan.

Men en halvsjuk Lina Söderdahl lyckades ändå hoppa sig till segern i ÅM tillsammans med hästen Komet.

Dessutom tog hon brons i samma klass med Krustad.
ÅM i hoppning gick i mål i söndags på Ålandstravets sandbana, som även såg tävlingar i andra klasser utanför de åländska mästerskapen.

I huvudklassen samlade ryttarna poäng i tre moment där Ålandscupens final i somras var det inledande, och där söndagens ÅM-hoppning innehöll de två avslutande tävlingsdelarna i klasserna 100- och 105-centimeter.

Det var jämnt på förhand mellan Lina Söderdahls hästar Komet och Krustad (båda 16 poäng) samt Elin Nymans Dirania på 15 poäng – och det blev ett drama även i den avslutande hoppningen.

Söderdahl hade ett nedslag med Krustad och fick fyra fel i grundomgången, men tog sig till omhoppning med Komet tack vare en felfri ritt.

Även Elin Nyman gjorde en felfri runda med Dirania i grundomgången och nådde omhoppningen vilket också Petra Söderman gjorde med ZZ Top TZ (men missade med Connoiseur TZ, 4 fel) samt Ida Nordlund med Bolonia Chess.

Drama i omhoppningen

I omhoppningen höjdes sedan insatserna rejält: från 105-cetimetershinder till 115, vilket vållade samtliga fyra finalryttare bekymmer.

Dirania uteslöts, Bolonia Chess fick åtta fel och ZZ Top TZ fyra.

Lina Söderdahl behövde ”bara” göra en felfri ritt med sin Komet för att dels säkra segern i tävlingen, dels definitivt avgöra ÅM-serien.

Men två nedslag och åtta fel gjorde att Söderdahl och Komet fick nöja sig med en bronsplats, medan kompisen Petra Söderman och ZZ Top TZ tog hem deltävlingen före Ida Nordlund och Bolonia Chess.

I ÅM:s totalställning räckte poängen dock till för Söderdahl och Komet för att ta guld på 34 poäng, två före Elin Nymans Dirania. Lina Söderdahl slutade också på bronsplats i klassen med hästen Krustad, 31 poäng – en före fjärdeplacerade stallkompisen Petra Söderman med ZZ Top TZ.

– Det blev kanske lite att man pustade ut och tog det för lugnt inför sista rundan, även om jag inte var helt säker på hur jag låg till i totalen. Det blev lite för mycket safe i stället för att gasa på som jag borde ha gjort med Komet, säger Lina Söderdahl.

– Hästarna börjar nog bli lite trötta så här på slutet av säsongen, men i övrigt är jag nöjd, säger Söderdahl som även vann Ålandscupen.

”Hoppas på fler framöver”

ÅM-titeln var hennes andra i karriären.

I fjol segrade Linda Dalloz.

– Kul att vinna igen, jag vann mitt första ÅM 2014. Och skönt att det gick vägen. Jag har kämpat mot influensa de senaste dagarna, säger Lina Söderdahl som gärna hade sett fler motståndare i ÅM.

– Det är lite synd att inte uppslutningen är större. Ibland klagas det på att det är för lite tävlingar på hemmaplan, och sen kommer inte folk när det väl är dags. Jag tycker ändå att man försöker ge så många som möjligt chansen med lägre klasser som 70 och 90.

Tävlingsledaren Janina Honkala:

– Det hade gärna fått vara fler med på ÅM, men å andra sidan fick vi en väldigt bra och tajt final så det var roligt. I 70-klassen hade vi ett gäng med från ridklubben Sleipners tävlingsgrupp, och förhoppningsvis kan det bli ännu fler ryttare på Åland framöver.