DELA

Knapp förlust i Gävle

FOTBOLL. IFK Mariehamn förlorade dagens träningsmatch mot Gefle IF med 0–1. Men IFK gjorde en helt godkänd match i ungefär 50 minuter.
– Vi var ganska nära ändå och det var på bortaplan med många ändringar i laget, säger Pekka Lyyski.
(På bilden testspelaren Vadim Mashkov)
Trots en handfull ordinarie spelare borta kunde IFK Mariehamn spela jämnt med det Allsvenska mittenlaget Gefle IF på Strömvallen. Segermålet slogs in först med tio minuter kvar av matchen och målskytt var Gefles avbytare Linus Bolin.
– De första 50 minuterna spelade vi helt bra och hade mer boll och alla möjligheter att göra mål. Sedan tog tröttheten över eftersom vi har tränat ganska hårt, säger Pekka Lyyski.
Och när tröttheten tog över var det framför allt passningsspelet som blev lidande. I samma veva fick Gefle igång sitt kontringsspel och hemmalaget var också det bättre laget i slutet av matchen.
Målet kom runt den 80:e minuten.
– Vi gjorde många misstag på deras mål men orkade komma tillbaka och (Arsim) Gashi hade två fina målchanser och (Marcus) Olofsson en chans, säger Lyyski.


Beslut i morgon
I IFK:s laguppställning var nog anfallaren och testspelaren Vadim Mashkov det mest intressanta namnet. Han startade matchen tillsammans med Sasha Anttilainen och spelade ungefär 55 minuter.
– Han gjorde oss inte besvikna men överraskade heller inte oss. Nu ska jag analysera med Stephen (Ward) och Alexandre (Semenov) som var med från lagledningen och vi har ju sagt att vi ska fatta ett beslut efter den här matchen. I morgon ska vi antagligen också ha ett möte med Peter (Mattsson) och då tar vi säkert ett beslut, säger Lyyski.


Orkade jobba
Men träningsmatchen var inte bara ett tillfälle för Mashkov att visa upp sig utan det var en välbehövlig match för IFK efter nästan två veckors speluppehåll och lite drygt en vecka till nästa match i Tipsligan.
– Vi orkade arbeta och under långa stunder arbetade vi kopiöst mycket. Men vi tappade i passningsspelet. Defensivt orkade vi och det var inte fel på inställningen eller att vi inte orkade löpa, säger Lyyski.
IFK hade fyra avbytare med sig till Gävle men endast två fick hoppa in. Wilhelm Ingves och Arsim Gashi ersatte Anttilainen och Mashkov i den 55:e minuten medan både Kenneth Gustavsson och Fredrik Appel satt på bänken hela matchen.
Simon Enqvist vaktade målet eftersom Gustav Långbacka har ett ömmande knä.

IFK: Simon Enqvist-Alexandros Pappas, Johan Carlsson, Mate Dujilo, Patrik Rikama-Dmytro Pronevych, Marcus Olofsson, Tamás Gruborovics, Ante Simunac-Sasha Anttilainen (Arsim Gashi 55’), Vadim Mashkov (Wilhelm Ingves 55’).

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax