DELA

Kenyan tog hem det 28:e Semesterloppet

MOTION. Det var ett internationellt startfält som sprang Semsterloppet i Eckerö i lördags.
I överlägset maner tog kenyanen Absolom hem herrarnas tolv kilometer och i damklassen fanns det en deltagare som tagit sig hela vägen från Australien.
Motionstävlingen Semesterloppet avgjordes vid Käringsunds camping i lördags. I stekande värme gav sig de 40 deltagarna ut på den antingen fyra, åtta eller tolv kilometer långa banan genom terräng av blandad natur.
Snabbast i herrarna tävlingsklass, som löptes över tolv kilometer, var den 34-årige kenyanen Absolom. Hans sluttid på 44.50 var nästan fyra minuter snabbare än tvåan Lennart Holmström, Jomala IK.
– Banan var lite kuperad på sina håll med stockar, så jag fick höja och sänka tempot vid några tillfällen, men det gick bra. Det var ett fint och intressant lopp och eftersom jag bor i Kenya där det är varmare än det här så är jag van att springa när det är riktigt varmt och jag trivs med det, säger Absolom.
Absolom som tillfälligt bor på Åland tävlar för Vårdö IK. När han var yngre var han tävlingslöpare men nu blir det bara något enstaka lopp emellanåt. Nyligen var han i Norrtälje på Roslagsloppet där han slutade på femte plats.


Eckerö före Sydney
Men det var inte bara i herrarnas startfält som det fanns deltagare från fjärran länder. I damernas åtta kilometerslopp tävlade Denise Kirkbank från Sydney i Australien. Hon slutade på fjärde plats med tiden 40.52 vilket var drygt fyra minuter efter segraren Marie Nordin, JIK.
– I stället för att ha siktet inställt på maran i Sydney är jag här på Semesterloppet i Eckerö, säger hon skämtsamt.
Sanningen är den att hon just nu hälsar på en vän på Åland och passade i samma veva på att motionera lite. Men till skillnad från Absolom är hon inte så förtjust i att springa när solen gassar som värst och tycker inte att hon kan dra fördel av att komma från ett varmare klimat
– Jag springer aldrig när det är riktigt varmt i Sydney utan brukar ge mig ut på mina rundor runt klockan sju på morgonen, säger hon.


Många utländska löpare
Att det är internationellt deltagande i tävlingen är inget ovanligt menar Tapani Sivén, som arrangerat tävlingen i 28 år.
– Nästa varje år har vi haft löpare från USA, Tyskland, Danmark, Norge och Sverige så klart, säger han.
Han menar att det svåra är inte att locka hit de internationella löparna, utan att det värre är det med att få hit åländska deltagare.
– Eckeröborna ställer upp men jag förstår inte varför det ska vara så svårt för de andra ålänningarna att ta sig hit.

Text & foto:


Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax