DELA

Katastrofgolf ska samla pengar

GOLF. På lördag ordnar Röda korset i samarbete med Ålands golfklubb en insamlingstävling på Slottsbanan i Kastelholm.
– På det här sättet hoppas vi locka folk att göra nytta för världen samtidigt som de har trevligt när de idkar sin sport, säger initiativtagaren Andreas Karlsson, beredskapschef på Röda korsets Ålandsdistrikt.
På lördag är det dags för Operation Hungerdagen, en årlig nationell insamling då Röda korset samlar in pengar till den så kallade katastroffonden, en fond ur vilken medel tas till katastrofhjälp i hemlandet eller ute i världen.
– Formerna för insamlingen varierar från år till år och vi gör allt från att gå runt med sparbössor och knacka dörr till att sälja ärtsoppa och ordna vägtullar. I år är första gången vi prövar att ordna en insamlingstävling i samarbete med Ålands golfklubb, säger Karlsson.
Karlsson berättar att lördagens tävling spelas i tvåmannalag då tävlingsformen är irish greensome. Startavgiften är 15 euro per lag.
– Pengarna går oavkortat till katastroffonden. Ålands golfklubb har varit väldigt tillmötesgående som låter oss använda Slottsbanan och som inte tar något betalt för sina tjänster, utan deras goda vilja skulle det här aldrig varit möjligt, säger Karlsson.

Prispengar
Lördagens tävling sponsras av flera åländska företag.
– De sponsrar en prispott som vinnarna sedan får äran att donera till katastroffonden.
Hur mycket pengar rör det sig om?
– Det vet jag inte ännu eftersom det droppar in nya sponsorer varje dag. Men alla pengar vi får in är hemåt eftersom vi inte har några direkta kostnader förutom personella för det här evenemanget.
Karlsson hoppas att ”Katastrofgolfen” kan bli en årligen återkommande tävling på Åland.
Behövs det sådana här nya idéer för att man ska lyckas samla in pengar?
– Vi ser ju på andra organisationer gör och hur de genomför sina kampanjer. Vi har till exempel Lions som ordnar Röda fjädern- och Rosa bandetgalan där folk satsar pengar. Vi vill också profilera oss som en organisation som man kan ha trevligt i samtidigt som man gör nytta för världen. Den här gången vänder vi oss till golfspelare.
Är man intresserad av att delta i lördagens tävling anmäler man sig till Ålands golfklubb på telefonnummer 41 500.

MALIN LUNDBERG