DELA
Foto: Jonas Edsvik

Käringsund Triathlon får FM-status

TRIATHLON. Käringsund Triathlon spetsas till nästa år.

Då får tävlingen arrangera FM-klasser på olympisk distans.

– Årets upplaga var lite av ett genrep, säger tävlingsledaren Ia Colérus.
Sedan 2009 har Käringsund Triathlon avgjorts i Eckerö.

Från att tidigare mest ha profilerat sig som en breddtävling tar arrangemanget nästa steg till 2017.

Då kommer FM på olympisk distans att avgöras på Åland. I årets upplaga av Käringsund Triathlon gjorde den olympiska distansen entré på tävlingsprogrammet och såg en hemmasegrare i Åland Triathlon Clubs egen Jenna Gestranius.

– Lite av ett genrep blev det i år, nu måste vi finslipa alla detaljer ytterligare inför FM-tävlingarna nästa år. Det blir både för seniorer och juniorer. Tidigare har vi ordnat Finska cupfinalen för juniorer, men aldrig FM-klasser så det är något nytt och utmanande, säger Ia Colérus från Käringsund Triathlon.

Hoppas på svenskt deltagande

– På det stora hela är vi nöjda med årets tävling. Det var runt 350 anmälda och vårt mål är att nå 500 en dag. Om vi gör det med FM återstår att se. Även om vi nu får elitklasser vill vi behålla den familjära stämningen som omger den här tävlingen. Det är mycket det vi lever på, att folk ska tycka om helheten och komma till Åland och tävla en helg.

Även nästa år kan Käringsund Triathlon locka med kvalplatser till klassikertävlingen Escape to Alcatraz i San Francisco.

– I och med att vi kommer med på FM-tävlingskalendern får nog fler finländare upp ögonen för oss, och förhoppningsvis ger det ringar på vattnet så att bredden också kommer därifrån. Men framför allt hoppas vi på fler tävlande från den svenska sidan. Det är bara att hoppas att djungeltrumman går och att vi får positiv feedback.